To παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να είναι το 2024 περίπου 3% χαμηλότερο από ό,τι προβλεπόταν πριν από την πανδημία του κορονοϊού, λιγότερο σε σχέση με τις μεσοπρόθεσμες απώλειες που υπήρξαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι προοπτικές να αφήσει η τρέχουσα κρίση σημάδια μεσοπρόθεσμα παραμένουν σημαντικές, αναφέρει το ΔΝΤ, παρά το ότι αποφεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό συστημικά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα χάρη στα πρωτοφανή μέτρα οικονομικής πολιτικής.
Ο δρόμος για την ανάκαμψη παραμένει δύσκολος, ιδιαίτερα για χώρες με περιορισμένους δημοσιονομικούς πόρους, ανέφερε το Ταμείο σε ανάρτηση στο blog του, η οποία βασίζεται στην επικείμενη έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
«Αντίθετα με ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να έχουν μεγαλύτερα σημάδια από τις αναπτυγμένες οικονομίες, με τις απώλειες να εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερες για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος», σημείωσε το Ταμείο.
Οι οικονομίες που είναι πιο εξαρτημένες από τον τουρισμό ή έχουν υψηλότερο ποσοστό όσον αφορά κλάδους έντονων διαπροσωπικών επαφών, όπως εστιατόρια και λιανικό εμπόριο, προβλέπεται ότι θα έχουν πιο μόνιμες απώλειες, σημείωσε.
Η COVID-19 μπορεί επίσης να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά εργασίας μεσο -μακροπρόθεσμα, καθώς ορισμένοι από τους κλάδους με έντονες προσωπικές επαφές μπορεί να συρρικνωθούν μόνιμα, σημείωσε το ΔΝΤ.
Η έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα ανακοινωθούν στις 6 Απριλίου.
Με πληροφορίες από Reuters