Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Δώστε λεφτά ΕΣΠΑ στις ζημιογόνες επιχειρήσεις

H διάσωση των επιχειρήσεων που έχουν επιβιώσει μέχρι τώρα από την πιο μακρόχρονη ύφεση που βίωσε δυτική χώρα μεταπολεμικά, πρέπει να είναι η Νο1 προτεραιότητα της κυβέρνησης, μετά το αίσιο –ελπίζουμε- τέλος του σημερινού eurogroup.

Χωρίς αμφιβολία το παιγνίδι θα παιχτεί στο γήπεδο του ΕΣΠΑ. Όχι μόνο με το να πάνε όλα τα λεφτά στα 30+4 μεγάλα έργα που θέλει να τρέξει η κυβέρνηση, αλλά με μια έξυπνη μοιρασιά χρήματος στους πολλούς.
Όχι βέβαια, όπως την προηγούμενη φορά που το ΕΣΠΑ σπατάλησε το χρήμα στα κομμωτήρια για να βρουν δουλειά οι άνεργες κορασίδες. Το χρήμα πρέπει να πάει τάχιστα εκεί που μπορεί να προκύψει πραγματική προστιθέμενη αξία.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης, είναι να αλλάξει τους κανόνες του ΕΣΠΑ, ειδικά εκείνον που θέλει τρεις κερδοφόρους ισολογισμούς, για να χρηματοδοτηθεί μια εταιρεία. Σταματήστε αυτό το καλαμπούρι. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει. Και για όποιον δεν θέλει να καταλάβει τι εννοούμε, το ξαναλέμε: δώστε λεφτά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις για να σωθούν, για να μην ανοίξει νέος κύκλος ύφεσης και ανεργίας. Εκτός βέβαια από κάποιες που είναι στο βαθύ κόκκινο, σχεδόν μαύρο. Όλοι οι άλλοι πρέπει να πάρουν ρευστό για να διασώσουν τις επιχειρήσεις. Το έχουν κάνει κι άλλοι στο παρελθόν…

Ένα άλλο κλειδί μπορεί να είναι και η χρηματοδότηση του αναπροσανατολισμού των επιχειρήσεων σε νέες αγορές και αντικείμενα, δεδομένου ότι πολλοί τομείς απεβίωσαν οριστικά.

Κύριε Χατζηδάκη, φτιάξτε ένα πρόγραμμα για τον επιχειρηματικό αναπροσανατολισμό των εταιρειών που έχουν ιδέες, τεχνογνωσία και πείρα, μάνατζμεντ και πάγια, να βρουν τον δρόμο τους στη νέα φάση της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, θα διασωθεί ένας παραγωγικός ιστός που δεν έχει ακόμη εκθεμελιωθεί και απλώς επιβιώνει εισπνέοντας με το καλαμάκι μέσα στα θολά νερά του ποταμού Μεγκόνγκ…

ΥΓ: Επ΄ευκαιρίας, πολύ θετική η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τα ιδρυτικά κεφάλαια για ίδρυση ΑΕ από 60.000 ευρώ στις 24.000 και για τις ΕΠΕ από 4.500 ευρώ στις 2.400 ευρώ. Είναι μια κίνηση λογικής. Ίσως, η πρώτη μετά τον ορυμαγδό των αδιέξοδων μέτρων του τελευταίου μήνα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων