Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

DW: Ο ρατσισμός σοκάρει την προεκλογική Ιταλία

Ο δράστης, αφού τραυμάτισε με όπλο μετανάστες που βρίσκονταν σε καφέ και στον σταθμό της πόλης, βγήκε από το αυτοκίνητό του τυλιγμένος με την ιταλική σημαία, προχώρησε σε φασιστικό χαιρετισμό και στη συνέχεια παραδόθηκε στους καραμπινιέρι. Το περιστατικό σημειώθηκε στην μικρή πόλη Ματσεράτα που αριθμεί περίπου 40.000 κατοίκους και η οποία βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία.

Αμέσως μετά την ανάκρισή του ο δράστης μεταφέρθηκε σε κρατητήρια στην Ανκόνα. Ο 28χρονος ενήργησε προφανώς με ρατσιστικά κίνητρα, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μινίτι: «Το μόνο κοινό που έχουν τα θύματα είναι το χρώμα του δέρματος. Η επίθεση είχε λοιπόν προφανώς ρατσιστικά κίνητρα».

Υποψήφιος με τη Λέγκα

Σύμφωνα με τα έως τώρα πορίσματα των ερευνών ο δράστης δεν φέρεται να είχε συνεργούς. Προφανώς όμως είχε ένα έντονο ακροδεξιό υπόβαθρο. Στο σπίτι των γονιών του η αστυνομία βρήκε σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό αλλά και αντίτυπο του «Ο αγών μου» του Χίτλερ. Πέρσι ο δράστης ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές της πόλης του με την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Τα θύματα είναι εν τω μεταξύ καλά στην υγεία τους πλην ενός άντρα, του οποίου η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη. Πρόκειται για έξι άνδρες και μια γυναίκα από το Μαλί, τη Γκάνα, τη Νιγηρία και τη Γκάμπια.

Το ερώτημα που απασχολεί από το Σάββατο την ιταλική κοινή γνώμη είναι γιατί επελέγησαν από το δράστη. Υπάρχουν εικοτολογίες που συνδέουν το περιστατικό με την υπόθεση της νεαρής Πάμελα, η οποία έπεσε θύμα φρικτής δολοφονίας, πιθανότατα από 29χρονο Νιγηριανό. Θύτης και θύμα ζούσαν στη Ματσεράτα, όπου σημειώθηκε και η επίθεση του Σαββάτου. Ο δήμαρχος της μικρής πόλης Καραντσίνι ανέφερε: «Όλα τα θύματα είναι μελαμψοί. Είναι βαρύ, εξίσου βαρύ με αυτό που συνέβη στην Πάμελα. Η χρονική συγκυρία επιτρέπει την υπόθεση ότι υπάρχει διασύνδεση».

Τεταμένο προεκλογικό κλίμα

Αρκετοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η υπόθεση μπορεί να αναζωπυρώσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο προεκλογικό κλίμα. Στις δημοσκοπήσεις φέρεται να προηγείται το κεντροδεξιό στρατόπεδο, στο οποίο ανήκει και η Λέγκα του Βορρά. Το κόμμα έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης θα προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις μεταναστών.

Η έκκληση του πρωθυπουργού Τζεντιλόνι για ψυχραιμία, σύνεση και επίδειξη υπευθυνότητας από όλα τα κόμματα δεν φάνηκε να εισακούγεται. Ο Ματέο Σαλβίνι από την ξενοφοβική Λέγκα αντέκρουσε ότι εκείνοι που «γέμισαν την Ιταλία με παράνομους μετανάστες» φέρουν και την ηθική ευθύνη για τα περιστατικά βίας. «Είναι πασιφανές ότι η μετανάστευση είναι ανεξέλεγκτη. Η στοχευμένη αυτή εισβολή οδηγεί σε κοινωνικές συγκρούσεις».

Ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.

Πηγή: DW

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων