Ένα πιο θετικό περιβάλλον για τη Ελλάδα παρατηρείται στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμά η DW.
Με δηλώσεις αρχικά της Κριστίν Λαγκάρντ και στη συνέχεια του διευθυντή Ευρώπης Πολ Τόμσεν, το Ταμείο κατέστησε σαφές ότι δεν ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συζητήσει σε βάθος το σκηνικό που δημιουργείται, σε επαφές που θα έχει με τον κ. Τόμσεν αλλά και με την ίδια τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία τη Δευτέρα θα υποδεχθεί στην έδρα του ΔΝΤ τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε χθες στο Σικάγο, πρώτο σταθμό της πενθήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Πενς, μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες και εκπροσώπους της ελληνοαμερικανικήs kοινότητας.
Με δηλώσεις και της Κριστίν Λαγκάρντ το Ταμείο κατέστησε σαφές ότι δεν ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Το Ταμείο εκτιμά πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ, που το ίδιο έχει θέσει για το 2018, θα επιτευχθεί, και υπό αυτό το πρίσμα η ηγεσία του δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα.
Ο κ. Τόμσεν, που αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, κάλεσε για άλλη μια φορά τους Ευρωπαίους εταίρους να εξειδικεύσουν το συντομότερο δυνατό τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Τέλος, για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι στα χαρτοφυλάκιά τους καταγράφεται μια πολύ υψηλή αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων και σημείωσε πως το ΔΝΤ θέλει να διασφαλίσει ότι πριν από το τέλος του προγράμματος θα έχουν υιοθετήσει μία αξιόπιστη στρατηγική που θα οδηγεί στη μείωση των δανείων αυτών.