Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Δυναμικό φίνις Κόρμπιν, αλλά φτάνει; Οι Βρετανοί ψηφίζουν για το μέλλον τους…

Λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης των εκλογών στη Βρετανία, σήμερα το πρωί στις 7 τοπική ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο Εργατικό Κόμμα που φαίνεται να κλείνει κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Αυτό προκάλεσε όπως είναι φυσιολογικό εκνευρισμό -στα όρια του πανικού- στην Ντάουνινγκ Στρίτ που έως τώρα έβλεπε όχι μόνον νίκη αλλά και αυτοδυναμία που θα της επιτρέψει να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς στο σχέδιο Τζόνσον για το brexit.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το Εργατικό Κόμμα φαίνεται να ανεβαίνει κατά δύο μονάδες στο 34% και το Συντηρητικό, ενώ μεν προηγείται, παραμένει στάσιμο στο 43%. Η δημοσκόπηση έγινε το τελευταίο διήμερο σε μεγάλο δείγμα – 100.000 ερωτηθέντων. Η διαφορά των 10 μονάδων φαίνεται να μειώνεται ταχύτατα και η πλειοψηφία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος που έδειχνε η προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας φαίνεται να συρρικνώνεται. Αν η τάση επιβεβαιωθεί η περίπτωση νίκης χωρίς όμως αυτοδυναμία για τους Τόριδες δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η δημοσκόπηση της YouGov καταγράφει επίσης μια τάση στροφής των φιλοευρωπαϊων προς τους Εργατικούς, παρά το γεγονός της ξεκάθαρης αντιπάθειάς τους προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα για το κυβερνών κόμμα οφείλεται και στη φωτογραφία ενός τετράχρονου αγοριού, με οξυγόνο να κοιμάται στα πάτωμα νοσοκομείου στο Λιντς της κομητείας Γιόρκσαϊρ. Η αντίδραση του Μπόρις Τζόνσον στην φωτογραφία που του έδειξε δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης χαρακτηρίστηκε από πολλούς απαράδεκτη: Ο πρωθυπουργός του άρπαξε το τηλέφωνο και το έβαλε στην τσέπη του, λέγοντας ότι αρνείται να τη δει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα το έβγαλε, την είδε και αναφώνησε: «Φρικτό, αυτά δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν στη Βρετανία».

Ωστόσο, απέφυγε να απολογηθεί για την δεκαετή λιτότητα που επέβαλαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις από το 2010, που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των κονδυλίων στο Σύστημα Υγείας.

Ο αδέξιος χειρισμός του θέματος από την Ντάουνινγκ Στριτ πιστεύεται πως επηρέασε τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Το ζήτημα πάντως είναι αν αύριο το πρωί, το πολιτικό σκηνικό της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι «καθαρό» ή αν πάλι θα χρειάζεται το πρώτο κόμμα που προφανώς θα είναι οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον να επιζητήσει συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει κυβέρνηση. Και αν ναι, ποια είναι τα ανταλλάγματα τα οποία θα κληθεί να δώσει.

Αυτό φυσικά είναι η πρώτη πράξη του νέου σίριαλ καθώς πάντα το τελικό ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ή μήπως όχι;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων