Καταλαβαίνω τον Σαμαρά που δεν ήταν την Πέμπτη στη Βουλή, όταν απορρίφθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ, καθώς θα έπρεπε να αδειάσει το Βενιζέλο και να βάλει σε νέες περιπέτειες την -ενίοτε ισχνή- πλειοψηφία των «3», αλλά φαίνεται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήρε το rebound με τις ανακαλύψεις της που… έκαναν γαργάρα πολλές εφημερίδες, γιατί αποκαλύπτουν ότι πέρα από τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, πλήρη ενημέρωση για τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής είχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.
Η Ζωή έψαξε την ογκώδη δικογραφία που διαβιβάστηκε τη Βουλή για την υπόθεση εμπλοκής του ΔΝΤ, στην οποία περιλαμβάνονται και οι καταγγελίες του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη και βρήκε δύο πολύ hot ντοκουμέντα προ Μνημονίου 1.
Το πρώτο, είναι ένα απόρρητο έγγραφο του Ρουμελιώτη προς τον Προβόπουλο, όπου του επισημαίνει: «Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει όμως επίσης να είναι και ρεαλιστική. Ακόμη και με επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 2 με 2,5% του ΑΕΠ, κάθε χρόνο, και για διάστημα 5 ετών, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέβει περίπου στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, πριν σταθεροποιηθεί και ξεκινήσει αργά να μειώνεται. Μια πολύ γρηγορότερη προσαρμογή– σαν αυτή που υπονοείται από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ στο έλλειμμα του 2012, που θέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα είναι πολύ ριψοκίνδυνη… και θα προκαλέσει ισχυρή αντίφαση ανάμεσα στην εσωτερική ζήτηση και τη βαθιά, όπως αναμένεται ύφεση, που θα πλήξει έντονα τον κοινωνικό ιστό.».
Το δεύτερο έγγραφο με διαβάθμιση «εξαιρετικά επείγον» κοινοποιείται στο διπλωματικό γραφείο του τότε Πρωθυπουργού, τον υπουργό Οικονομικών και άλλους παραλήπτες, ο Ρουμελιώτης διαβεβαιώνει ότι «το ΔΝΤ ουδέποτε θα υποχρέωνε μια κυβέρνηση να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε 1 μέσα σε ένα έτος», στόχο τον οποίο χαρακτήρισε «υπερβολικά φιλόδοξο και μάλλον ανέφικτο καθώς δεν υφίσταται αντίστοιχο προηγούμενο σε ιστορία παγκόσμιας οικονομίας» και επισημαίνει ότι «οι προσπάθειες αντιμετώπισης μιας οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικές θα πρέπει να έχουν βάθος χρόνου, αποφεύγοντας κατά το δυνατόν, την υπερβολική έξαρση κοινωνικών εντάσεων που υπονομεύουν το όλο εγχείρημα ή καθυστερούν την υλοποίησή του».
ΥΓ: Ζωή, έτσι και καταφέρεις να οδηγήσεις σε παραίτηση τον Προβόπουλο, ο Σαμαράς θα στο χρωστάει χάρη. Πρώτον, διότι ξέρει ότι ήθελε και εξακολουθεί να θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Μάλιστα, μια εποχή βολιδοσκοπούσε προσωπικότητες και μοίραζε υπουργεία, όπως λέγεται στην πιάτσα. Δεύτερον, γιατί έχει στήσει ένα σύστημα με πραιτοριανούς και έτσι, ελέγχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα παίξει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις. Τρίτον, γιατί ξέρει ότι ο Προβόπουλος έχει ροπή στο game…