Πριν από τέσσερα χρόνια, σε μια ομιλία στην Αριζόνα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ένα σχέδιο δέκα σημείων για την αναμόρφωση ενός χαοτικού συστήματος μετανάστευσης.
Πέρα από την οικοδόμηση ενός τείχους και την απέλαση περισσότερων αλλοδαπών, ορκίστηκε ότι η Αμερική θα «επιλέξει μετανάστες αξιοκρατικά», επιβάλλοντας ταυτόχρονα ελέγχους «για την αύξηση των μισθών και για να εξασφαλίσει ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας προσφέρονται πρώτα στους Αμερικανούς εργαζόμενους».
Πριν από τον κορωνοϊό, η κυβέρνησή του μείωσε τις αφίξεις μεταναστών χωρίς έγγραφα, πιο αποτελεσματικά συνάπτοντας συμφωνία πέρυσι με την κυβέρνηση του Μεξικού για να εμποδίσει τους Αμερικανούς να φτάσουν στα σύνορα και να ζητήσουν άσυλο.
Έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νόμιμων ευκαιριών επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες, ένα πρόγραμμα στο οποίο η Αμερική είχε οδηγήσει τον υπόλοιπο κόσμο για δεκαετίες. Επίσης, έκανε πιο δύσκολο για εκείνους εντός της Αμερικής να υποβάλουν αίτηση για τις πράσινες κάρτες που τους επιτρέπουν να ζουν και να εργάζονται στη χώρα. Τώρα χρησιμοποιεί την οικονομική ύφεση που προκαλείται από την πανδημία για να δικαιολογήσει την καταστολή νέων, νόμιμων εισροών μεταναστών.
Μετά λοιπόν από το διάστημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου και πιάνει τους υποψήφιους μετανάστες (εκείνοι εντός της χώρας δεν επηρεάζονται) που αναζητούν την ευκαιρία να εργαστούν στην Αμερική. Θα τους κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Αναφερόμενος στην υψηλή ανεργία, αναστέλλει τη νέα έκδοση τεσσάρων τύπων θεώρησης: H-1Bs, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από υπαλλήλους σε εταιρείες τεχνολογίας. H-2Bs, για εργαζόμενους με χαμηλότερη ειδίκευση, συχνά σε εξωτερικούς χώρους. J θεωρήσεις, για ζευγάρια au, προσωρινούς εργαζομένους το καλοκαίρι και ορισμένους ακαδημαϊκούς. και L θεωρήσεις, για επαγγελματίες που μετεγκαθίστανται εντός εταιρειών.
Το Ινστιτούτο Πολιτικής Μετανάστευσης (MPI) στην Ουάσινγκτον αναφέρει ότι 29.000 άτομα εισήλθαν στη χώρα με βίζα H-1B το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Τα δύο τρίτα αυτών των θεωρήσεων εκδίδονται σε εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας, πολλοί από αυτούς από την Ινδία. Άλλοι 72.000 άνθρωποι περίμεναν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι με βίζα «ανταλλαγής επισκεπτών» J-1, που συνήθως χρησιμοποιούνται για προσωρινές καλοκαιρινές εργασίες. Θεωρητικά, επομένως, οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών με υψηλή εξειδίκευση, που είχαν προγραμματίσει να έρθουν στην Αμερική φέτος
Το διάταγμα ακολουθεί μια απόφαση που είχε παρθεί τον Απρίλιο, με την οποία είχε ανασταλεί τη χορήγηση θεωρήσεων σε ορισμένες κατηγορίες μόνιμων μεταναστών. Η πολιτική αυτού είναι προφανής. Ο κ. Τραμπ θέλει τους ψηφοφόρους να επικεντρώνονται στη μετανάστευση για την προεκλογική εκστρατεία του.
Βλέπει τους Δημοκρατικούς ευάλωτους στο ζήτημα, που παγιδεύονται ανάμεσα σε μία αριστερής ιδεολογίας ρητορικής ακτιβισμού που θέλουν την κατάργηση των συνόρων και εκείνους, και εκείνους που ανησυχούν για τις εισροές. Θέλει επίσης να σταματήσει τους άλλους στο κόμμα του να τον ξεπερνούν στο δικαίωμα κατά της μετανάστευσης.
Όλα ισοδυναμούν με μια δραματική αλλαγή πολιτικής. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, λίγες θεωρήσεις εκδόθηκαν ούτως ή άλλως, αφού τα προξενεία ανέστειλαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι επίσης αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο αυστηρά θα εκτελεστεί το διάταγμα.
Το διάταγμα αναφέρεται αόριστα στη διατήρηση του «εθνικού συμφέροντος». Οι εργαζόμενοι που απαλλάσσονται περιλαμβάνουν εκείνους που είναι απαραίτητοι για την ασφαλή προμήθεια τροφίμων, για ιατρική έρευνα ή για τη μάχη κατά του covid-19, ή γενικότερα για λόγους «οικονομικής ανάκαμψης». Θα μπορούσαν πράγματι να αποδειχθούν πολυάριθμα, αλλά οι στατιστικές σχετικά με αυτό είναι απίθανο να είναι γνωστές πριν από το τέλος του έτους.
Η Αμερική δεν είναι μόνη της στην επιβολή αυστηρότερων κανόνων για την άφιξη ξένων εργαζομένων. Η πανδημία επιταχύνει τις αλλαγές. Το μάθημα από την ομιλία του κ. Trump στην Αριζόνα, το 2016, είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό που υποσχέθηκε. Αλλά ακόμα κι αν ο Τζο Μπάιντεν, ο δημοκρατικός του αντίπαλος, γίνει πρόεδρος τον Νοέμβριο, μην περιμένετε μια πλήρη επιστροφή στο παλαιό σύστημα.
Economist: Donald Trump bans visas even for high-skilled foreign workers
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής