Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Economist: Θα μπορούσε άραγε ο Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές;

Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, στις 28 Οκτωβρίου 2016, ο τότε διευθυντής του fbi, James Comey, ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μπορεί να σχετίζονται με την έρευνά του για τη Χίλαρι Κλίντον. Το προβάδισμα της ψηφοφορίας στα μέσα Οκτωβρίου ήταν σχεδόν, τόσο μεγάλο, όσο και του Joe Biden.

Δώδεκα ημέρες αργότερα η Χίλαρι Κλίντον έδινε ομιλία αποδοχής της ήττας. Η ημέρα των εκλογών είναι πιο κοντά από ό, τι όταν ο κ. Comey έκανε την παρέμβασή του – οι ιδιαιτερότητες του ημερολογίου σημαίνουν ότι αυτό το έτος πέφτει στις 3 Νοεμβρίου παρά στις 8 Νοεμβρίου, δηλαδή όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε πριν από τέσσερα χρόνια.

Έτσι, ο κ. Τραμπ εξαντλείται για να καλύψει τη διαφορά. Ωστόσο, αυτό το πρόσφατο προηγούμενο έχει τους Αμερικανούς να αναρωτιούνται τι θα μπορούσαν να αγνοούν αυτή τη φορά.Ο κ. Μπάιντεν κατέχει μεγάλο προβάδισμα: η πρόβλεψη του Economist δίνει μια άνετη πιθανότητα νίκης στο 92%. Στο 8% των προσομοιώσεών όπου ο πρόεδρος κερδίζει το εκλεκτορικό κολέγιο, η διαδρομή του κ. Trump προς τη νίκη είναι σχεδόν ίδια με την πορεία που έκανε το 2016.

Εάν κερδίσει τη Φλόριντα, κατέχει πολιτείες που κέρδισε εύχρηστα – συμπεριλαμβανομένων της Αριζόνα, της Τζόρτζια, της Αϊόβα, της Βόρειας Καρολίνας και του Τέξας – τότε η Πενσυλβάνια και είτε το Μίτσιγκαν είτε το Ουισκόνσιν, και τα δύο που κέρδισε την τελευταία φορά, θα τον τοποθετήσουν στην κορυφή . Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το μονοπάτι είναι απίθανο, αλλά οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν τη δύναμη του κ. Τραμπ στις κρίσιμες πολιτείες πριν από τέσσερα χρόνια.

Απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν κλείσουν οι δημοσκοπήσεις στην Αμερική, ποιες είναι οι μεγαλύτερες αβεβαιότητες της προεκλογικής μάχης;

Οι εγγραφές

Το ένα είναι αν τα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων στην εγγραφή ψηφοφόρων σε βασικά πολιτείες θα έχουν σημασία. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μεγαλύτερη συσπείρωση από τους Δημοκρατικούς, πολλοί από τους οποίους οι παραδοσιακοί τόποι εγγραφής, τα πανεπιστήμια και οι εκκλησίες, έχουν κλείσει ή περιοριστεί σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Τόσο στη Φλόριντα όσο και στην Πενσυλβάνια, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καταγράψει περισσότερους από 100.000 περισσότερους ψηφοφόρους από τους Δημοκρατικούς από τον Μάρτιο. Το Ρεπουμπλικανικό πλεονέκτημα στην Αριζόνα από τα μέσα Αυγούστου ξεπερνά τα 30.000. Βέβαια κανονικά, η εγγραφή σε κόμμα και η ψηφοφορία δεν συσχετίζονται στενά.

Οι αναποφάσιστοι

Ένας παράγοντας που προκάλεσε την πτώση των προβλέψεων το 2016 ήταν ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι έσπασαν αργά για τον κ. Trump. Θα μπορούσε να συμβεί ξανά; Θα μπορούσε. Ωστόσο, φέτος φαίνεται να υπάρχουν πολύ λιγότεροι αναποφάσιστοι ή τρίτοι ψηφοφόροι: μόλις 6% στη δημοσκόπηση Economist / YouGov, σε σύγκριση με 14% σε αυτό το σημείο σε σύγκριση με το 2016.

Φαίνεται πιθανό να ευνοούν τον κ. Μπάιντεν, επειδή είναι νεότεροι και λιγότερο λευκοί από τον μέσο ψηφοφόρο που έχει αποφασίσει. Και δεν φαίνονται καλά προς τον πρόεδρο. Μόνο το 31% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων εγκρίνει τον πρόεδρο.

Ένα διαφορετικό είδος αβεβαιότητας αφορά την ίδια την ημέρα των εκλογών. Ο κ. Τραμπ προέτρεψε τους υποστηρικτές του να «πάνε στις κάλπες και να είναι πολύ προσεκτικοί».

Και τα δύο μέρη εκπαιδεύουν και αναπτύσσουν χιλιάδες εκλογικούς αντιπροσώπους. Οι κανόνες διαφέρουν μεταξύ των πολιτειών, αλλά γενικά τα πολιτικά κόμματα ή και οι εκστρατείες μπορούν να διορίσουν, να εγγραφούν και να εκπαιδεύσουν ψηφοφόρους για να παρακολουθούν παρατυπίες.

Η τελευταία μεγάλη αβεβαιότητα αφορά την αποδοχή και τον υπολογισμό των ψηφοφόρων. Πολλοί ανησυχούν ότι οι αναρτημένες δημοσκοπήσεις θα απορριφθούν με υψηλότερα ποσοστά από τις προσωπικές ψήφους.

Επειδή οι Δημοκρατικοί φαίνονται πιο πιθανό από τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου φέτος – και επειδή η αποκατάσταση μιας απορριφθείσας ταχυδρομικής ψηφοφορίας είναι πιο δύσκολη από το να το κάνει αυτοπροσώπως – οι απορρίψεις ψηφοφορίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν δυσανάλογα τον κ. Τραμπ.

Τα στοιχεία για εκτεταμένες απορρίψεις είναι ελάχιστα μέχρι στιγμής. Στη Βόρεια Καρολίνα, το 1,3% των ταχυδρομικών ψηφοφοριών έχουν απορριφθεί, μειωμένο από 2,6% το 2016 – αν και σε υψηλές εκλογές, μία μόνο εκατοστιαία μονάδα σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους. Τα ποσοστά απόρριψης είναι υψηλότερα για τους Αφρικανούς-Αμερικανούς: φέτος οι μαύροι Βόρειοι Καρολίναι έχουν ρίξει το 17% των ταχυδρομικών ψηφοφοριών, αλλά αποτελούν το 42% των απορρίψεων.

Όσον αφορά την καταμέτρηση, μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών δεν περιμένουν να γνωρίζουν τον νικητή του διαγωνισμού το βράδυ των εκλογών – ένα σημάδι ότι τα μηνύματα σχετικά με τα καθυστερημένα αποτελέσματα έχουν βυθιστεί. Αλλά οι καθυστερήσεις δεν θα εξαπλωθούν ομοιόμορφα. Η Φλόριντα πιθανότατα θα έχει αποτέλεσμα στις 3 Νοεμβρίου.

Αλλά ούτε το Ουισκόνσιν, ούτε η Πενσυλβάνια θα αρχίσουν να μετρούν τα ταχυδρομικά ψηφοδέλτια πριν από την ημέρα των εκλογών. Και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει μια απόφαση που έλαβε το ανώτατο δικαστήριο της Πενσυλβανίας, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η λήψη ταχυδρομικών ψηφοφοριών έως τρεις ημέρες μετά την καταμέτρηση των δημοσκοπήσεων. Εάν, για άλλη μια φορά, όλα καταλήγουν σε λεπτά περιθώρια, οι Αμερικανοί μπορεί να μην γνωρίζουν ποιος είναι ο επόμενος πρόεδρος τους για περίπου έναν μήνα.

Economist: If Donald Trump were to win re-election, how would he do it?
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων