Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Economist: Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βάζει ξανά την Ευρώπη σε lockdown mode!

Για μερικούς μήνες αυτό το καλοκαίρι ήταν σχεδόν δυνατό για τους Ευρωπαίους να πιστεύουν ότι η ζωή είχε επιστρέψει στο φυσιολογικό. Τα μουσεία του Παρισιού και τα καφέ της Βαρκελώνης ήταν ανοιχτά, αν και ήταν λιγότερο γεμάτα. Γερμανοί, Ολλανδοί και Δανοί ξεκίνησαν διακοπές σε παραλίες της Μεσογείου.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, καθώς τα παιδιά σε ολόκληρη την ήπειρο επέστρεψαν στο σχολείο, τα κρούσματα Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις, που ανησυχούν για μια αντίδραση, επέλεξαν να μην επαναφέρουν αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Η απόφασή τους είχε τιμή. Ένα δεύτερο κύμα covid-19 πλένεται τώρα στην Ευρώπη. Σε πολλές χώρες, ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων υπερβαίνει τις κορυφές της άνοιξης, αν και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες δοκιμές. τα ποσοστά θανάτου είναι σημαντικά χαμηλότερα.

Ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από το The Economist, βασισμένο σε ορολογικές δοκιμές που δείχνουν πόσα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό, υποδηλώνει ότι το δεύτερο κύμα δεν έχει ταιριάξει με το πρώτο (βλ. Διάγραμμα), αν και οι αριθμοί αυξάνονται σαφώς, όπως και οι νοσηλείες. Οι περισσότερες χώρες απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν το καλοκαίρι για να δημιουργήσουν ισχυρές δοκιμές και εντοπισμούς.

Τώρα επιστρέφουν σε αμβλύ μέτρα: κλείσιμο εστιατορίων και εισαγωγή καραντίνας και απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η Ισπανία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η αριστερή κυβέρνηση μειονοτήτων και η συντηρητική αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια εθνική στρατηγική.

Η Γαλλία είναι εξίσου σε κακή κατάσταση. Το μερίδιο των δοκιμών που επέστρεψαν θετικά αυξήθηκε από 4,6% στις 31 Αυγούστου στο 13%. Στις 17 Οκτωβρίου η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση απαγόρευσης σε εννέα μεγάλες πόλεις από τις 21:00 έως τις 18:00.

Όταν έφτασε για πρώτη φορά το covid-19, οι Βόρειοι Ευρωπαίοι συνέδεσαν επιδέξια την αρρενωπότητά του στην Ιταλία και την Ισπανία με τους φυσιολογικούς πολιτισμούς τους. Αυτή η ιδέα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί αυτή τη φορά: μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες.

Στις Κάτω Χώρες η κυβέρνηση αποθαρρύνθηκε ενώ οι καθημερινές περιπτώσεις ανά εκατομμύριο αυξήθηκαν σταθερά. Τώρα είναι υψηλότερα από ό, τι στην Ισπανία ή τη Γαλλία. Αυτό το μήνα η κυβέρνηση έκλεισε επιτέλους εστιατόρια για τέσσερις εβδομάδες και απαιτούσε μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, τα οποία εξημέρωσαν τον ιό αποτελεσματικά αυτή την άνοιξη με σκληρές κλειδαριές, υπήρξε λίγη όρεξη για την επανεισαγωγή περιορισμών. Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπρνάμπιτς, ορκίστηκε να «ενεργήσει διαφορετικά» αν επανεμφανιστεί ο ιός, αλλά τώρα έχει λίγη δράση που έχει.

Ωστόσο, η Βουλγαρία, όπου τα νοσοκομεία παραπονούνται για έλλειψη ιατρών, έχει πλέον υποχρεώσει τη χρήση μάσκας Το ίδιο ισχύει και για το Βουκουρέστι, την πρωτεύουσα της Ρουμανίας, όπου τα σχολεία έχουν πει να μετακινηθούν σε διαδικτυακή μάθηση και οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν κλείσει.

Ένα βήμα που έκανε η ΕΕ αυτόν τον μήνα ήταν να εγκατασταθεί σε έναν πανευρωπαϊκό χάρτη περιφερειακής επιδημίας, μετά από διαφωνία σχετικά με τα χρώματα. Σχεδόν κάθε επαρχία στην Ευρώπη εμφανίζεται κόκκινο (υψηλό ποσοστό ιών).

Αλλά μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα τα περιγράμματα των ιστοριών επιτυχίας: Γερμανία, Ιταλία και Σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες είναι κυρίως κίτρινες (μεσαίες) με μπαλώματα πράσινου (χαμηλή).

Η Ιταλία μπορεί να μην παραμείνει επιτυχημένη για πολύ. Μειώνει τα ποσοστά μετάδοσης με επιθετικά κλείδωμα την άνοιξη, αλλά νέες περιπτώσεις αυξάνονται γρήγορα. Στις 18 Οκτωβρίου εφάρμοσε νέους περιορισμούς. Αλλά ήταν εκπληκτικά χαλαρό, χάρη στις σειρές εντός του συνασπισμού.

Η Γερμανία και η Σκανδιναβία παραμένουν μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης, αν και υπάρχουν δυσκολίες. Η Γερμανία διαθέτει τα καλύτερα συστήματα εντοπισμού και εντοπισμού της ηπείρου, αλλά σε μέρη του Βερολίνου υπάρχουν τώρα πάρα πολλές περιπτώσεις που πρέπει να ακολουθηθούν.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά επιβάλλουν περιορισμό του ωραρίου των εστιατορίων και περισσότερη χρήση της μάσκας. Ωστόσο, το ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας προκαλεί κατακερματισμό και διαφωνία. Η Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος, φοβάται ότι αργά τώρα μπορεί να επιβάλει πιο δραστικούς περιορισμούς αργότερα Αυτό θα διαβρώσει τη βούληση των πολιτών για την καταπολέμηση του ιού. Όταν οι Ευρωπαίοι κάποτε αγκάλιασαν αυτή τη μάχη με πνεύμα αυτοθυσίας, πολλοί τώρα γκρινιάζουν ότι το κάνουν οι κυβερνήσεις τους.

Economist: A second wave of covid-19 sends much of Europe back into lockdown
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων