Τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά από την τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ.
«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή της ΕΕ θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες για να δημιουργήσει την τεχνική βάση για τα έγγραφα.
Την είδηση επιβεβαίωσε και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την κοινή Συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Διευκρίνισε ότι οι τρεις μήνες απαιτούνται για να διαλευκανθούν και να λυθούν τα τεχνικά ζητήματα, που θα προκύψουν.
Επισήμανε ότι συμφώνησαν στα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό. Ωστόσο, μένει να διαλευκανθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα τι θα μπορούσε να κάνει ο κάτοχος αυτού του διαβατηρίου.
Σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις της Συνόδου, οι ηγέτες ανέφεραν πως «εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτάχυνση της παροχής εμβολίων» ενώ προς το παρόν, τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να περιοριστούν.
«Χαιρετίζουμε την έγκριση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός και εντός της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να εισαχθούν περιορισμοί σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρισης και λαμβάνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση των διασυνοριακών κοινοτήτων. Πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή αγαθών και υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των Green Lanes» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Επίσης οι ηγέτες συμφώνησαν στην επιτάχυνση «επειγόντως» για την έγκριση, την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων, καθώς και τον εμβολιασμό. «Πρέπει επίσης να βελτιώσουμε την ικανότητα παρακολούθησης και ανίχνευσης προκειμένου να εντοπίσουμε παραλλαγές το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωσή τους, όπως ορίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για το «HERA Incubator: Πρόβλεψη μαζί της απειλής των παραλλαγών COVID-19».
Σε ότι αφορά στην έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, ανέφεραν ότι θα συνεχιστεί η εργασία σε μια κοινή προσέγγιση ενώ δεσμεύτηκαν να επανέλθουν στο θέμα.
Επιβεβαίωσαν δε, την δέσμευσή τους «να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε εμβόλια για ομάδες προτεραιότητας στη γειτονιά μας και πέραν αυτής, βάσει κοινών αρχών και να υποστηρίξουμε μια παγκόσμια προσέγγιση μέσω του COVAX Facility».
«Αν και η κρίση COVID-19 δεν έχει τελειώσει, είναι καιρός να αρχίσουμε να ενισχύουμε τη μελλοντική μας ανθεκτικότητα στην υγεία τώρα» τόνισαν χαρακτηριστικά.
Κάλεσαν δε την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Ιούνιο του 2021 σχετικά με τα διδάγματα που έχουν αντληθεί από την πανδημία COVID-19 μέχρι στιγμής. Η έκθεση θα πρέπει επίσης να αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, τον συντονισμό, την επικοινωνία και τις κοινές δημόσιες συμβάσεις, καθώς και τον τρόπο διασφάλισης επαρκούς παραγωγικής ικανότητας στην ΕΕ και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.
Η έκθεση θα πρέπει ταυτόχρονα να υποστηρίζει τη διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα των παγκόσμιων αλυσίδων ιατρικού εφοδιασμού. Αυτή η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Καταλήγοντας, οι ηγέτες της συνόδου δεσμεύτηκαν και για μία «παγκόσμια πολυμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών απειλών για την υγεία. Έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας, μεταξύ άλλων ενισχύοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και εργαζόμαστε προς μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες στο πλαίσιο της. Σε αυτό το πλαίσιο, προσβλέπουμε στη Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία της G20 στη Ρώμη.».