Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Εφάπαξ με νέο σύστημα: Ποιοι είναι οι 52.293 δικαιούχοι

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η λίστα αναμονής για το εφάπαξ, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ταμείων πρόνοιας, που αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», 52.293 ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν από το δημόσιο, το ΙΚΑ, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, περιμένουν να πληρωθούν το εφάπαξ.

Από το σύνολο των δικαιούχων:

– Οι 40.700 περιμένουν εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία εγκρίθηκα υπερωρίες, για να διεκπεραιωθούν οι 40.700 αιτήσεις.

– Οι 8.843 δικαιούχοι προέρχονται από τους τομείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.

HTML tutorial

– Οι 2.750 ασφαλισμένοι περιμένουν εφάπαξ από το ταμείο πρόνοιας των ΔΕΚΟ και τραπεζών.

– Το 92% των δικαιούχων έχει συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και, ως εκ τούτου, «εμπίπτει» στο νόμο που προβλέπει ότι για όσους αποχωρούν με σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά το εφάπαξ θα είναι ανάλογο με το πλήθος των αιτήσεων που θα μπορεί να πληρώνει το κάθε Ταμείο. Ο χρόνος πληρωμής θα ξεκινήσει πιθανότατα μετά τον Μάρτιο-Απρίλιο, αν και οι εκλογές είναι πιθανό να πάνε ακόμη πιο πίσω τις αρχικές ημερομηνίες.

Σύμφωνα με το νόμο, το τελικό ποσό θα καθοριστεί:

– Αφού υπολογιστούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

– Αφού υπολογιστεί πόσο στοιχίζουν όλα τα εφάπαξ που είναι σε αναμονή κάθε χρόνο.

– Αφού υπολογιστεί το ποσό που μπορεί να πληρωθεί μέσα στο έτος, ώστε ο τελικός λογαριασμός να είναι ισοσκελισμένος, δηλαδή τα εφάπαξ που θα πληρωθούν, να μην υπερβαίνουν τα έσοδα του Ταμείου και να μην υπάρχει καθόλου έλλειμμα.

etypos-2401-efapax-b

etypos-2401-efapax-a

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων