Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Εφετείο του Μονάχου δικαιώνει την Κύπρο

Την ώρα που η Κύπρος ζει ώρες αγωνίας για την τύχη του τραπεζικού της συστήματος, το οποίο έχει στοχοποιηθεί ευθέως από τη Γερμανία, μια απόφαση του Εφετείου του Μονάχου δικαιώνει την Κύπρο σε μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας. Το γερμανικό δικαστήριο διέταξε να επιστραφούν στην Εκκλησία της Κύπρου 173 εκκλησιαστικά κειμήλια (όπως εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες) που είχαν κλαπεί από ναούς και μονές στα Κατεχόμενα από τον τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν.

Η υπόθεση εκκρεμούσε στην γερμανική δικαιοσύνη εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ο Ντικμέν ισχυριζόταν ότι τα κειμήλια του ανήκαν και μάλιστα τα κοστολογούσε στο ποσό των έξι εκατ. ευρώ για να τα παραχωρήσει. Ωστόσο, το δικαστήριο βασιζόμενο στην γνωμάτευση του γερμανού καθηγητή βυζαντινολογίας Γιοχάνες Ντέκερ, αποδέχθηκε ότι τα κειμήλια είναι έργα κυπρίων αγιογράφων.

«Πρόκειται για έργα που προέρχονται από πενήντα περίπου διαφορετικούς λεηλατημένους ναούς στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο, που έχουν πλήρως ταυτιστεί, ενώ δυστυχώς μεγάλο μέρος τους δεν έχει πλήρως ταυτολογηθεί λόγω ελλιπών αρχείων», αναφέρεται από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με την ίδια απόφαση του Εφετείου Μονάχου ο Ντικμέν καλείται να επιστρέψει και περίπου 90.000 ευρώ, που είχαν κατασχεθεί το 1997 από την Βαυαρική Αστυνομία μαζί με τα κειμήλια στο διαμέρισμά του στο Μόναχο.

Οι μεγαλύτερες λεηλασίες του Ντικμέν έγιναν στις τοιχογραφίες του ναού του Αγίου Ευφημιανού στη Λύση, οι οποίες αγοράστηκαν από το ίδρυμα Μενίλ στο Τέξας αλλά πέρυσι κατέστη δυνατό να επιστραφούν στην Κύπρο, καθώς επίσης και στα επιτοίχια ψηφιδωτά του 6ου αιώνα από τον Ναό της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη που χρονολογούνται στο 12ο αιώνα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το σύνολο των έργων που κατασχέθηκαν από τα χέρια του τούρκου αρχαιοκάπηλου ήταν 232 αλλά τα 60 θα παραμείνουν ακόμη στη Γερμανία, καθώς δεν υπάρχει ακόμα γνωμάτευση για την προέλευσή τους…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων