Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Εγκαίνια για το μουσείο “Καραθεοδωρή” από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

«Η δημιουργία του μουσείου τούτου, του φέροντα το όνομα της οικογένειας Καραθεοδωρή, αποτελεί οφειλομένην τιμή προς αυτήν δια την ανεκτίμητον προσφορά της. Συγχρόνως όμως και ανταπόδοση της τιμής που απολαμβάνει η Νέα Βύσσα ως γενέτειρα τόσων διασήμων επιστημόνων και ευεργετών ως τα μέλη της οικογενείας αυτής; Είμαστε βέβαιοι ότι το μουσείο θ’ αποτελέσει όχι μόνο τόπο εκθέσεως προσωπικών αντικειμένων και ενθυμημάτων της οικογένειας Καραθεοδωρή και ως οφείλει να είναι κάθε μουσείο διδασκαλείον της ιστορίας του τόπου αυτού και της λαμπρής παραδόσεως του γένους μας το οποίο ανέδειξε ανά τους αιώνες πλείστας όσας εξεχούσας προσωπικότητες?».

Τα παραπάνω ανέφερε στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων του Μουσείου των Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, τόπο καταγωγής του Στέφανου Καραθεοδωρή, γενάρχη των διακεκριμένων Θρακών λόγιων Καραθεοδωρίδων.

Τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προσφώνησε ο αντιδήμαρχος Βύσσας και διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Ορεστιάδας, Χρήστος Ορμανλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου ως «τον καλύτερο οιωνό που σφραγίζει ανεξίτηλα την πορεία και τις προσδοκίες μας», υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σύνδεση της Θράκης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σημείωσε πως «Το μουσείο Καραθεοδωρή για όλους εμάς που είμαστε απόγονοι προσφύγων από το Μποσνοχώρι που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Έβρου, ακριβώς απέναντι από τη Ν. Βύσσα, αποτελεί έμπρακτο δείγμα ηθικού χρέους και πράξη απόδοσης τιμής σε προγόνους μας άξιους, πατριώτες και βαθιά θρησκευόμενους χριστιανούς». Ευχαρίστησε τους απογόνους του Στέφανου Καραθεοδωρή, οι οποίοι ήταν παρόντες στην τελετή εγκαινίων, για τη συνεισφορά τους στη δημιουργία του μουσείου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του κτιρίου το οποίο θα στεγάσει το μουσείο», που «είναι ένα άγγιγμα ιστορίας που μας εμπνέει και μας γεμίζει με αισιοδοξία».

Μεταξύ των απογόνων του Στέφανου Καραθεοδωρή και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρέστη συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Εισερχόμενος στον αύλειο χώρο του μουσείου ο κ. Σαμαράς δήλωσε «Είναι μία σημαντική ευκαιρία αναπόλησης αυτών των ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν στον τόπο από δύσκολες θέσεις, θα έλεγα επομένως στο έθνος. Σήμερα τιμούμαι τη μνήμη τους με πολλούς συγγενείς αλλά και φίλους και κυρίως τις τοπικές Αρχές οι οποίες έχουν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία για την οποία τους ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της τριήμερης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ορεστιάδα, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης της Δημοτικής Αρχής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ετος Στέφανος Καραθεοδωρή», ολοκληρώθηκε με επισκέψεις και ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και Περιφέρειας καθώς και στη βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως».

Λαμπρινή Παπαδημητρίου

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων