Ένα φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες και παρεδόθη στο Ευρωπαϊκό κοινό αλλά και στους επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για τον Οίκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ο οποίος στεγάζεται σε ένα κτίριο αρχιτεκτονικού ρυθμού αρ ντεκό, το οποίο στέγαζε παλαιότερα οδοντιατρική σχολή και ανακαινίστηκε πλήρως, για τις ανάγκες του νέου Μουσείου. Βρίσκεται στο πάρκο του Λεοπόλδου, κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι κι ο δημιουργός του νέου αυτού Ευρωπαϊκού Έργου.
Από την τελετή εγκαινίων
Πανοραμική αντίληψη
Η πρωτοβουλία και σύλληψη της ιδέας ανήκει στον Χανς Γκερτ Πέτεριγκ, γνωστή Ευρωπαϊκή προσωπικότητα και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 2007-2009.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και η Ελληνίδα Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την αντίστοιχη περίοδο, Ρόδη Κράτσα, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομάδα που δημιουργήθηκε στα πρώτα βήματα του νέου αυτού Μουσείου. Μας μίλησε σχετικά:
“Δεν είναι ένα Μουσείο με την κλασσική έννοια, για αυτό λέγεται Οίκος Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Έχει σύγχρονες μεθόδους διαδραστικής, ενημερωτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. Παράλληλα υπάρχει και μια μόνιμη έκθεση σε χώρο 4.000 τετραγωνικών μέτρων με 300 εκθέματα. Εκεί θα δει κανείς παλιό πιάτο από φαγιάνς με τον Μεγάλο Αλέξανδρο έως κονκάρδες οπαδών και αντιπάλων της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ από το πρόσφατο δημοψήφισμα.
Στόχος μας ήταν να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά την ιστορία της Ηπείρου μας και των λαών της από μια «Ευρωπαϊκή σκοπιά» και όχι απλά εθνική με αναφορές στην Ευρώπη, κάτι που υπάρχει ήδη σε διάφορες πόλεις. Στόχος επίσης ήταν να παρουσιάσουμε όλες τις περιόδους της ιστορίας, καλές και κακές ως συλλογική μνήμη.
Να προάγουμε την ιστορική γνώση και αυτογνωσία, απαραίτητα στοιχεία για να αντιληφθούμε αυτά που πρέπει να περισώσουμε, να διορθώσουμε, να δημιουργήσουμε, όλοι μαζί οι λαοί της Ευρώπης. Οι επιστημονικές επιτροπές είναι από ειδικούς επιστήμονες από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, με συμμετοχή Ελληνική, κάτι που πετύχαμε από την αρχή.
Δέκα χρόνια μετά αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση και ελπίζω να συμβάλλουμε όλοι για να προωθηθεί η επισκεψιμότητα του Οίκου Ευρωπαϊκής Ιστορίας, από παντού, κυρίως από την νέα γενιά. Είναι ένα γερό εργαλείο για την ταυτότητά των νέων και το κοινό τους μέλλον.”
Η Ρόδη Κράτσα με τον εμπνευστή του Οίκου, τέως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτεριγκ