Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Ειδική σύνοδος κορυφής για την Τουρκία τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδική Σύνοδος Κορυφής για την Τουρκία.

Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνόδου θα είναι η στρατηγική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει Συνόδου Κορυφής, που έχει αντικείμενο τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, έθεσαν στους εταίρους το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και των ενεργειών της Άγκυρας σε σχέση με την ελληνική υφαλοκρηπίδα, την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τη στρατιωτική εμπλοκή της στη Συρία και τη Λιβύη.

Όπως έγινε γνωστό και οι δύο τόνισαν την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία.

«Η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης ενώ παράλληλα ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα και με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη λίγο μετά τις 19.00 για διάλειμμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων