Μια από τις φονικότερες πανδημίες στην παγκόσμια ιστορία ενδέχεται να βρίσκεται στην «αρχή του τέλους», τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η οργάνωση «ONE campaign», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Από το 1981, όταν και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το AIDS, περίπου 40 εκ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό HIV και τουλάχιστον 78 εκ. είναι φορείς. Παρά το αισιόδοξο μήνυμα, η «ONE campaign», που εργάζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών στην Αφρική, υπογραμμίζει πως «οι επιτυχίες που έχουν σημειωθεί εύκολα μπορούν να σταματήσουν ή να ανατραπούν».
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από την UNAIDS, την υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει πως «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση «ONE campaign» αναφέρει πως έφθασε πλέον «η αρχή του τέλους». Ωστόσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση προειδοποιεί ότι η επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου δεν σημαίνει ότι το AIDS τείνει να εξαλειφθεί. «Περάσαμε το σημείο καμπής στην μάχη κατά του AIDS σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί όλες οι χώρες και οι επιτυχίες που έχουν σημειωθεί εύκολα μπορούν να σταματήσουν ή να ανατραπούν», δήλωσε η Έριν Χόλφελντερ της ONE.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν πως το 2013, περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν οροθετικοί, σημειώθηκαν 2,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα μόλυνσης με τον HIV και περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από AIDS. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποσαχάρια Αφρική είναι εκείνη που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό HIV και την ίδια τη νόσο. Η οργάνωση UNAIDS των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2014 περίπου 13,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είχαν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα, μία εντυπωσιακή βελτίωση σε σχέση με τα πέντε εκατομμύρια πάσχοντες που λάμβαναν θεραπεία το 2010.
«Δεν θα πρέπει ακόμη να κάνουμε τον γύρο του θριάμβου», είπε η Έριν Χόλφελντερ και επισήμανε τις πολλές απειλές για την παρούσα πρόοδο, περιλαμβανομένου του ελλείμματος των τριών δισ δολαρίων στο ποσό που απαιτείται ετησίως για τον έλεγχο του HIV παγκοσμίως. Η οργάνωση επισημαίνει επίσης τις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται σε κοινωνικές ομάδες που στιγματίζονται και έχουν δυσκολίες στην πρόσβαση της θεραπείας και στις υπηρεσίες πρόληψης.