Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Παύση διώξεων με πληρωμή οφειλών

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρατηρώντας την αναλγησία του καθεστώτος των διώξεων επιχειρηματιών για υποθέσεις φοροδιαφυγής προχώρησε σε μία γνωμοδότηση για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής πριν από το 2014 με την προϋπόθεση να πληρωθούν όλες οι σχετικές οφειλές προς το δημόσιο γεγονός που πρόκειται να σηματοδοτήσει την εισροή ρευστού τα ταμεία του Δημοσίου.

Αναλυτικότερα, η γνωμοδότηση ισχύει για άτομα με υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν συντελεστεί πριν το 2014, ενώ όσοι υποπίπτουν σε αδικήματα φοροδιαφυγής μετά την 1-1-14 είναι αδύνατο να αποφύγουν την ποινική δίωξη (όχι μόνο για φοροδιαφυγή, αλλά και για ξέπλυμα χρήματος κ.λπ.), αφού -κατά τη γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου- με νεότερους φορολογικούς νόμους του 2014 και 2015 καταργήθηκε πλέον η δυνατότητα συμβιβασμού (διοικητικού ή δικαστικού) που προέβλεπε επί χρόνια η έως τότε νομοθεσία, επιτρέποντας το κλείσιμο ποινικών υποθέσεων (με εξάλειψη του αξιοποίνου) για όσους πληρώνουν εκ των υστέρων φόρους (προσαυξήσεις κ.λπ.).

Η εισαγγελική γνωμοδότηση, που μπορεί να εφαρμοστεί και σε όλες τις διερευνώμενες από τους οικονομικούς εισαγγελείς λίστες, στηρίζεται στην ερμηνεία του Συντάγματος και διεθνών συνθηκών που δεν επιτρέπουν να εφαρμόζονται αναδρομικά για το παρελθόν δυσμενέστερες διατάξεις, προκειμένου να θεμελιωθεί αξιόποινη συμπεριφορά των φορολογουμένων. Έτσι, στις προ του 2014 υποθέσεις εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή η δυνατότητα διοικητικού (φορολογικού) ή δικαστικού συμβιβασμού για να σταματήσει η δίωξη για όσους πληρώνουν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την παροχή ποινικής ασυλίας για τελευταία φορά με τη μέθοδο της αυτοκαταγγελίας -κατά το γερμανικό πρότυπο- σε όσους αποκαλύψουν αποκρυφθέντα και μη φορολογηθέντα εισοδήματα, καταβάλλοντας ένα συγκεκριμένο ποσό σε ποσοστό που δεν πρέπει να είναι υψηλό (όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξη ο εμπνευστής του συστήματος υπουργός Οικονομικών της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας Ν. Μπόργιανς), ώστε να υπάρξει κίνητρο και όχι δισταγμός για την αποκάλυψη των κονδυλίων και την εισροή -μέσω φορολόγησης- ζεστού χρήματος στα κρατικά ταμεία.

Ταυτόχρονα -σύμφωνα με πληροφορίες- επανεξετάζονται οι διατάξεις που θα επιτρέπουν στους εισαγγελείς μετά από διαπραγμάτευση να δέχονται χαμηλότερες ποινές για κατηγορούμενους που καταβάλλουν τα οφειλόμενα, ενώ διατυπώνονται σκέψεις να επεκταθεί το μέτρο και σε υποθέσεις που αφορούν το Δημόσιο.

Η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα ΑΠ Ν. Παντελή (επόπτη ερευνών για τα οικονομικά αδικήματα) αποτελεί προϊόν αλληλογραφίας και σχετικών προβληματισμών που προέκυψαν από το περασμένο καλοκαίρι, ύστερα από ερωτήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Το περασμένο φθινόπωρο ο εισαγγελέας επεσήμανε τα συνταγματικά προβλήματα και την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης, αφού καταργήθηκε μετά το 2014 το κίνητρο της ποινικής απεμπλοκής με την πληρωμή φόρων μέσω συμβιβασμού.

Εν κατακλείδι, η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου είναι πολύ σωστή, καθώς με αυτόν τον τρόπο διορθώνεται η αναλγησία του συστήματος που έχει δημιουργηθεί. Το ορθό είναι να μπορούν τα άτομα που έχουν καταφύγει σε φοροδιαφυγή να πληρώσουν τους φόρους τους χωρίς να διώκονται χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να μην διώκονται ακόμα και αν δεν πληρώσουν τις οφειλές τους. Η δυνατότητα παύσης των διώξεων αν πληρώσει την οφειλή του ο διωκόμενος είναι μία διευκόλυνση που μπορεί να βοηθήσει το Δημόσιο να εισρεύσει περισσότερο χρήμα και θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί στο σχετικό νόμο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων