Με τον τραγικό χαμό του 19χρονου για ένα εισιτήριο, με τη Σαντορίνη τρεις μέρες χωρίς ηλεκτρικό ψυγεία κλπ και με την Τρόικα να έρχεται με εξουθενωτικές απαιτήσεις, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει μπροστά του την «κινητικότητα» 12.500 υπαλλήλων μέσα στον Σεπτέμβρη, την κάλυψη των κενών στην παιδεία, και την αντίδραση του κόσμου στο τσουνάμι των φόρων Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.
Συνεπώς, η πολιτική ζαριά θα παιχτεί εντός του Σεπτεμβρίου και ίσως πριν τις 22/9, ημέρα των γερμανικών εκλογών, καθώς στους δρόμους θα βρεθούν πολλοί θιγόμενοι από τους χώρους της Παιδείας και της Υγείας, του Δημοσίου, εργαζόμενους υπό συνταξιοδότηση που απειλούνται με νέα περικοπή κατά 30% του εφάπαξ κ.ο.κ.
Δεν είναι σαφές εάν στην Ουάσιγκτον ο κ. Σαμαράς έβγαλε «εισιτήριο» για να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, καθώς φαίνεται να ψάχνει ακόμη στις τσέπες του. Φοβάται πολύ τους βουλευτές της πλειοψηφίας που δεν έχουν πλέον αντοχές για άλλα αντιλαϊκά μέτρα του τύπου πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες, κατάσχεση καταθέσεων και συντάξεων κλπ.
Έτσι, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Αυτό μπορεί να γίνει με τρία κριτήρια: 1) Διασφάλισητων ανέργων, τρίτεκνων και πολύτεκνων, 2) Ο μέγιστος χρόνος προστασίας θα είναι τα πέντε έτη ούτως ώστε να μη γίνουν κατασχέσεις για «κόκκινα» δάνεια στην περίοδο της κρίσης, 3) Θα μειωθεί ελαφρώς το όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου από 200.000 ευρώ στις 180.000 και χαμηλότερα για να είναι καλυμμένα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Επίσης, αναζητούνται επειγόντως ευνοϊκές ρυθμίσεις για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και πιστωτικές κάρτες χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το κούρεμα οφειλών. Στα στεγαστικά δάνεια προωθείται η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου σε συνδυασμό με μείωση του επιτοκίου. Στα καταναλωτικά, γίνεται ένα ιδιότυπο «πακετάρισμα» όλων των οφειλών που βρίσκονται στην ίδια τράπεζα με παράλληλη προσημείωση του ακινήτου και επιτόκιο στα επίπεδα του 5%%. Στις πιστωτικές κάρτες επίκειται «κούρεμα» στους τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται. Τέλος, σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες προχωρούν και σε «κούρεμα» της οφειλής επιχειρηματικού δανείου για εταιρείες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και κινδυνεύουν ακόμη και με κλείσιμο, ενώ το «κούρεμα» ανέρχεται το 15% με 20%.
Είναι άγνωστο αν μέσα σε αυτές τις «τσέπες» ο κ. Σαμαράς θα βρει το «εισιτήριο» της επιβίωσης της κυβέρνησης, αλλά οι περισσότεροι αμφιβάλουν, καθώς η δικαιολογία πως τα μέτρα που θα λάβει ήταν γνωστά από το 3ο Μνημόνιο είναι φιλολογική και όχι πολιτική.