Εκλογές: Από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Αθήνα, έχοντας στα κιτάπια του μια σειρά αποφάσεων, τόσο για την προεκλογική περίοδο όσο και για το πρόγραμμα της δεύτερης τετραετίας. Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει από όλα τα μέλη της κυβέρνησης να συνεχίσουν το κυβερνητικό έργο παράλληλα με την προεκλογική δουλειά. Το σλόγκαν που κυκλοφορεί στο Μ. Μαξίμου είναι «σε καμία περίπτωση τα μολύβια κάτω, όλοι τρέχουν για τον σταυρό».
Πολιτική υπεροχή
Η γραμμή αυτή αξιοποιεί τη διαπιστωμένη πολιτική υπεροχή της Ν.Δ. σε όλους τους κρίσιμους τομείς (οικονομία, ακρίβεια, εθνικά θέματα, ασφάλεια, παιδεία και μεταρρυθμίσεις με κορωνίδα το διευρυνόμενο ψηφιακό κράτος) και ταυτοχρόνως λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ η προεκλογική αναμέτρηση να γίνει μέσα σε έναν λασπότοπο. Ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει να λύσει μερικά πρακτικά προβλήματα, το οποία όμως σχετίζονται άμεσα με τις εκλογές.
Καταρχήν φαίνεται πως έχουν κλειδώσει η μία από τις δυο πρώτες Κυριακές του Απριλίου (2/4 και 9/4) για τις εκλογές της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά βεβαιότητας με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές στην κατανομή των εδρών σε ορισμένες περιφέρειες (κυρίως τις τριεδρικές και τις μεγάλες περιφέρειες της Αττικής). Θέμα υπάρχει και με τις 3 έδρες που προβλέπεται από τον νέο νόμο για την εκπροσώπηση της ομογένειας. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον της ομογένειας είναι μικρό (έχουν εγγραφεί περίπου 4.500, εκ των οποίων οι 2.500 έχουν τις σύνθετες προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος). Είναι προφανές ότι για λίγες χιλιάδες ψηφοφόρους οι 3 έδρες είναι πολλές. Ωστόσο και δεδομένου ότι δεν υπάρχει συναινετική διάθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για άμεση αλλαγή του νόμου (απαιτούνται 200 ψήφοι για την εφαρμογή ενός νέου νόμου στις επικείμενες εκλογές), μάλλον δεν θα αναληφθεί καμία πρωτοβουλία, αν και υπάρχουν σχετικές σκέψεις στο Μ. Μαξίμου.
Εκπλήξεις
Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, τα οποία αναμένεται να έχουν και εκπλήξεις, οι οποίες θα σηματοδοτούν και τη συσπείρωση της παράταξης, αλλά και τη διεύρυνση προς το κέντρο, όπου ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος. Προς οριστική λύση οδηγείται και το θέμα του εκπροσώπου της Ν.Δ. στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος μέσα σε δύσκολες συνθήκες, είναι πιθανότερο να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να μην είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα, ώστε να μπορέσει να σηκώσει το προεκλογικό βάρος.
Στο Μ. Μαξίμου υπάρχει η βεβαιότητα ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παρακολουθήσει την κυβέρνηση στην εμπέδωση και την ενίσχυση της δημιουργικής κανονικότητας, θα επιμείνει στην προσπάθεια, όχι να «ψηλώσει» ο ίδιος, αλλά να «κοντύνει» την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων αναμένεται να επιχειρηθεί να επανέλθει στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και των «συμμάχων» του. Πληροφορίες κάνουν λόγο για την εμφάνιση ηχητικών, τα οποία αφού «εξαχθούν» σε ξένα ΜΜΕ, θα επανεισαχθούν από εγχώρια πρόθυμα ΜΜΕ. Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να είναι η παραπομπή στη Δικαιοσύνη, η οποία διεξάγει έρευνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κληθεί ήδη περισσότεροι από 20 μάρτυρες. Ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν «ευρήματα» από τη δικαστική συνδρομή που έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ, για τις παρακολουθήσεις που γίνονταν και επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Επισυνδέσεις
Σε «αγκάθι» εξελίσσεται στο μεταξύ η περίεργη συμπεριφορά της ΑΔΑΕ, η οποία ερμηνεύοντας κατά την κρίση της τον νέο νόμο για τις επισυνδέσεις, συμπεριφέρεται ως «αρωγός του ΣΥΡΙΖΑ». Την Τετάρτη π.χ. επισκέφτηκε την COSMOTE και έκανε έλεγχο με αφορμή το σχετικό αίτημα του Γ. Κύρτσου για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του. Η αλλαγή της ηγεσίας της ΑΔΑΕ απαιτεί πλειοψηφία 3/5 της Βουλής και απασχολεί την κυβέρνηση, όσο η ΑΔΑΕ υπό τον κ. Ράμμο συνεχίζει να λειτουργεί ως το «μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ», σε μια λεπτή και ευαίσθητη περίοδο, η οποία είναι και προεκλογική περίοδος.
Ετοιμα 30 νομοσχέδια με μεταρρυθμίσεις
Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προβάλει το έργο της, δημιουργώντας ένα εύληπτο και συγκρίσιμο μέγεθος σε σχέση με την περίοδο της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ώστε το δίλημμα των εκλογών «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» να καθίσταται ακόμα πιο ευκρινές, αλλά και «πιεστικό». Παράλληλα θα προβάλει το πρόγραμμά της για την επόμενη τετραετία, το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο «Αύξηση μισθών-Κοινωνική πολιτική-Στέγη για τους νέους».
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν ήδη επεξεργασμένα 30 νομοσχέδια για το 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ αυτών για τα «κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου», «αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και διοικητική επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή», «σύσταση μητρώου παρακολούθησης ιδιωτικού χρέους», «θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες», «κωδικοποίηση φορολογίας περιουσίας», «μονάδες ημερήσιας νοσηλείας», «νέο πλαίσιο πόθεν έσχες», «νέος κώδικας για τις σχέσεις κράτους-πολίτη», «κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας», «εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τους αγρότες», «απασχόληση στον πολιτισμό-ορισμός του καθεστώτος των επαγγελματιών στον δημιουργικό ή πολιτιστικό κλάδο», «νέα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών», «ανάπτυξη ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής αφίξεων και αναχωρήσεων στα τουριστικά καταλύματα» κ.λπ.
Από 1/1/2023 θα ισχύσουν οι αυξήσεις των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια περικοπών, θα γίνει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και θα συνεχιστεί για όσο είναι αναγκαίο η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως και το market pass. Στόχος της κυβέρνησης με αυτή τη «διπλή παρέμβαση» (απολογισμός-πρόγραμμα) είναι να δώσει περιεχόμενο στο δευτερογενές δίλημμα των εκλογών «σταθερότητα-συνέχεια-συνέπεια».
Καθαρό προβάδισμα Ν.Δ.
Στο Μ. Μαξίμου καταγράφουν τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λόγω της «υπόθεσης Καϊλή» -που δεν είναι μικρές- αλλά σταθμίζουν ως πιο σοβαρή παράμετρο την αδυναμία του Ν. Ανδρουλάκη να απαντήσει πειστικά στο βασικό πολιτικό ερώτημα των εκλογών, δηλαδή ποια θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Η μέχρι στιγμής αδυναμία-αμηχανία της ηγεσίας της Χ. Τρικούπη να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα εκτιμάται ότι θα πιέσει ακόμα περισσότερο το ήδη πιεζόμενο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης και οι πολίτες θα ζητούν καθαρές απαντήσεις.
Ολες οι δημοσκοπήσεις, δημόσιες και «μυστικές», δείχνουν ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παρέμβει πειστικά και σοβαρά στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να ξεδιπλώνει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος μαζί με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιστραφεί το καθαρό προβάδισμα της Ν.Δ. που κυμαίνεται από 6%-8,5%.