Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
H πρόεδρος της Νότιας Κορέας ζητά από τους υπεύθυνους αξιωματούχους να ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις. Η έκκληση αυτή έρχεται λίγο αφού δημοσιοποιήθηκε στο κορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Γιονχαπ, ότι νέα δεδομένα από πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Πρόκειται για τη συνέχεια της κυβερνοεπίθεσης που δέχτηκαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Νότιας Κορέας από χάκερς.
Προς το παρόν η Νότια Κορέα δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα εμπλοκής στην επίθεση της Βόρειας Κορέας. Η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γουν- η απέφυγε να κάνει κάποια αναφορά στη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς. Οι πληροφορίες του πρακτορείου Γιονχαπ αναφέρουν ότι σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε από αξιωματούχους να ελέγξουν τις προετοιμασίες και να επιθεωρήσουν τα μέτρα ασφαλείας ενάντια στην κυβερνο-τρομοκρατία, σε όλες τις εγκαταστάσεις υψηλής σημασίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών αντιδραστήρων, σύμφωνα με το bbc.
Η επίθεση των χάκερς που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ως αποτέλεσμα την υποκλοπή πληροφοριών σχετικών με τους αντιδραστήρες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του πρακτορείου Γιονχαπ, τέσσερεις φάκελοι με τις πληροφορίες αυτές δημοσιεύθηκαν στο twitter από τους χάκερς. Σε αυτά τα αρχεία περιλαμβάνονται διαγράμματα των εγκαταστάσεων και επιβεβαιώσεις διαταγών για παύσητης λειτουργίας τους.
Οι εκφράσεις της ίδιας της προέδρου δείχνουν το ισχυρό πλήγμα στο γόητρο της χώρας αλλά και τους κινδύνους που αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να έχουν για την εθνική ασφάλεια της Νότιας Κορέας. Η ίδια μιλά για «μία πολύ σοβαρή κατάσταση που είναι απαράδεκτη» ενώ τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου ίχνη στα συστήματά τους, ως επιταγή της εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Rueters, που αναφέρει το bbc.
O χάκερ αυτοαποκαλείται ως «πρόεδρος της αντιπυρηνικής ομάδας» και εκφράζει ως απαίτηση να κλείσουν ορισμένοι αντιδραστήρες ως τα Χριστούγεννα. Από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα διαρρέει σε social media πληροφορίες που έχει υποκλέψει από τους αντιδραστήρες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι πρόκειται για κάποιου είδους ακτιβιστή εναντίων της πυρηνικής ενέργειας. Ωστόσο οι πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις στη Sony που αποδίδονται στη Βόρεια Κορέα, δημιουργούν υποψίες για εμπλοκή της στην υπόθεση. Άλλωστε, όσο η διεθνής διπλωματική κρίση ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης εξελίσσεται στο προσκήνιο, ζητήματα κυβερνοασφάλειας θα έρχονται όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα.