Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2021

«Έξυπνες» ιατρικές συσκευές βοηθούν στην πρώιμη ανίχνευση νόσεων

“Έξυπνες” ιατρικές συσκευές “ντυμένες” με το κατάλληλο λογισμικό, οι οποίες δεν κάνουν απλώς μετρήσεις, αλλά μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες συμβάλλοντας στην πρώιμη διάγνωση παθήσεων, τίθενται στην υπηρεσία της επιστήμης και συμβάλλουν στην σωματική και νοητική ενδυνάμωση ασθενών προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Τέτοιες συσκευές, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και την εφαρμογή των Πληροφορικών Συστημάτων Υγείας Βιοϊατροτεχνολγικών συστημάτων, παρουσιάζονται στο πλαίσιο του 30ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιοϊατρικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται (22-24 Ιουνίου) στη Θεσσαλονίκη.

“Οι έξυπνες συσκευές δεν μετράνε απλώς αλλά μπορούν να καταλάβουν και να δώσουν πληροφορίες γι΄αυτό το οποίο μετράνε. Για παράδειγμα ένα γλυκοζιόμετρο που μετράει το σάκχαρο με την χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βρει την τιμή και να την στείλει ασύρματα σε μία συσκευή ανάγνωσης ή εκτύπωσης ή σε έναν φάκελο και μάλιστα να τη στέλνει με σημάνσεις τις οποίες μπορεί να τις αξιοποιήσει κάποιος πχ μια υπηρεσία που ψάχνει να βρει δεδομένα μετρήσεων ηλικιωμένων που μετράνε το σάκχαρο τους το πρωί. Τέτοιου είδους τεχνολογίες προσπαθούμε να τις αξιολογήσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος UNCAP το οποίο αφορά την τεχνολογική υποστήριξη της φροντίδας της τρίτης ηλικίας ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός” ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιατρικής, Παναγιώτης Μπαμίδης.

Μια καινοτόμα εφαρμογή για την πρώιμη ανίχνευση της νόσου Πάρκινσον

Μια καινοτόμα εφαρμογή, σχεδιασμένη για έξυπνα κινητά, η iPrognosis, η οποία θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο, στοχεύει, σε πρώτη φάση, στην κατανόηση των συμπεριφορικών δεικτών, που σχετίζονται με τους προγνωστικούς δείκτες της νόσου Πάρκινσον, ώστε να επιτευχθεί η πρώιμη ανίχνευση της νόσου και σε δεύτερη φάση στη νοητική και σωματική ενδυνάμωση και την βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών αυτών. H ιδέα για την εφαρμογή αυτή ξεκίνησε από την ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ , Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη και μετά τη βράβευσή της, το 2015, σε διαγωνισμό της Microsoft, μετεξελίχθηκε το 2016 στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα iPrognosis, το οποίο στοχεύει στην πρώιμη ανίχνευση της νόσου Πάρκινσον.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηλεοντιάδης, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας τρόπος καταγραφής δεδομένων για τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς, τα οποία σχετίζονται με τους προγνωστικούς δείκτες της νόσου Πάρκινσον. “Αυτό που θέλουμε είναι μέσω μιας εφαρμογής που κατεβάζει κανείς το κινητό του και μέσα από την καθημερινή χρήση του κινητού να δούμε τις διαφορές στη συμπεριφορά. Για παράδειγμα να δούμε πως μιλάει, αν αλλάζει η φωνή, πως χρησιμοποιεί το κινητό για να γράψει μηνύματα,, πως περπατάει. Δηλαδή θέματα τα οποία έχουν σχέση με τη συμπεριφορά του χρήστη της εφαρμογής στην καθημερινότητα του, τα οποία ούτε ο ίδιος μπορεί να αντιληφθεί κατά πόσο αλλάζουν αλλά ούτε κι ένας γιατρός μπορεί να τα δει. Με αυτή την εφαρμογή λόγω της πολύ συχνής δειγματοληψίας μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες τέτοιες διαφορές. Αυτή τη στιγμή έχουμε 200 χρήστες και στοχεύουμε να διευρύνουμε τη βάση των χρηστών σε 5000 ώστε έχοντας όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να αναλύουμε αυτά τα δεδομένα τα οποία θα μας δώσουν μοντέλα πρόβλεψης της νόσου Πάρκινσον για την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σύστημα πρόβλεψης. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα είναι διεθνές και”τρέχει” στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Πορτογαλία και την Ελλάδα”, αναφέρει ο κ. Χατζηλεοντιάδης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων