Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Έξω πάμε καλά, αλλά μέσα συνεχίζονται τα «παιχνιδάκια» για τον TAP

Στον απόηχο του σοκ της αποχώρησης της Gazprom από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και του κλεισίματος της ΕΡΤ που ακολούθησε, ως επικοινωνιακό αντίβαρο στο φιάσκο, αξίζει να σημειωθεί η συνάντηση στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Κροατίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Μαυροβουνίου.

Η συνάντηση έγινε στις 12 Ιουνίου, ενώ αποκλειστικό αντικείμενο είχε την πολιτική στήριξη των χωρών στον αγωγό ΤΑΡ, όσο και στον κλάδο Ιονίου -Αδριατικής από τον οποίο θα τροφοδοτούνται Το Μαυροβούνιο, η Κροατία και η Βοσνία. Ο χρόνος της συνάντησης και της έκδοσης του κοινού ανακοινωθέντος, σχετίζεται άμεσα με την επικείμενη σε 15 μέρες ανακοίνωση εκ μέρους της κοινοπραξίας του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, του αγωγού που θα μεταφέρει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο που θα παράγεται εκεί. Επίσης, η παροχή πολιτικής στήριξης, ακολουθεί αντίστοιχη κίνηση των υπουργών Εξωτερικών Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας και Τουρκίας, στο Βουκουρέστι, για την στήριξη του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco.

H ελληνική πλευρά το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξη για την επιλογή του ΤΑΡ, καθώς αυτό δείχνουν οι «πρόδρομες ενδείξεις». Κυριότερη είναι η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς της αζέρικης Socar για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου επί ελληνικού εδάφους. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Και επειδή παρ΄ότι η ελληνική διπλωματία έχει ρίξει όλο το βάρος της στην επίτευξη του στόχου, δηλαδή να επιλεγεί ο αγωγός ΤΑΡ με διαδρομή 500 και πλέον χιλιομέτρων σε Θράκη και Μακεδονία, τα «παραγωγικά» υπουργεία, συνεχίσουν να παίζουν τα παιχνιδάκια τους.

Έτσι ενώ φτάσαμε στο αμήν, η περίφημη «συμφωνία υποδοχής» του αγωγού δεν έχει υπογραφεί ακόμη καθώς οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων επιδίωκαν μέσω της συμφωνίας να εμφανιστούν ότι πέτυχαν «εθνική νίκη» σε βάρος των εταιρειών του ΤΑΡ (E.ON, Statoil, AXPO) . Μόνο που οι ίδιοι, όταν ο ΤΑΡ πρόσφερε στην Ελλάδα τα πολλαπλάσια οφέλη και μάλιστα δωρεάν, γύριζαν την πλάτη και φερόντουσαν στους ανθρώπους τους χειρότερα και από εκπροσώπους τριτοκοσμικής χώρας.

Προηγούμενο άρθροΣ’ ευχαριστώ ΕΡΤ!
Επόμενο άρθροΖήτω το ελληνικό μπάσκετ!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων