Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΚΤ: Ενδεχόμενο απόσυρσης της δέσμευσης για αύξηση των αγορών ομολόγων

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα άνοιξαν την πόρτα στο ενδεχόμενο να αποσύρουν τη δέσμευσή τους για αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι διαμορφωτές της πολιτικής της συζήτησαν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν την αναφορά αυτή από το ανακοινωθέν της συνεδρίασης στις 7 και 8 Ιουνίου αλλά αποφάσισαν να μην το κάνουν προς το παρόν καθώς η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού.

Επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, προηγούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι μπορεί να επανεξετάσουν σε μελλοντικές συνεδριάσεις τη δέσμευση να αυξήσουν το «μέγεθος και/ή την διάρκεια» του προγράμματος αγοράς ομολόγων, εάν χρειαστεί.

«Εάν βελτιωθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στην προοπτική του πληθωρισμού, μπορεί να εξεταστεί το θέμα για τη διατήρηση αυτή της τάσης», ανέφερε η ΕΚΤ σύμφωνα με τα πρακτικά της.
Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό 18 μηνών ενώ άνοδο σημείωσε και το ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων