Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Εκτός αδειών το Mega – Το μεσημέρι λήγει η προθεσμία για προσφορές

Τίτλοι τέλους φαίνεται ότι πέφτουν οριστικά στην ιστορία του τηλεοπτικού σταθμού Mega καθώς οι βασικοί του μέτοχοι ενημέρωσαν τις πιστώτριες τράπεζες ότι δεν ενδιαφέρονται να καταθέσουν προσφορά στο διαγωνισμό για τις επτά τηλεοπτικές άδειες που έχει προκηρύξει το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Η προθεσμία υποβολής των κλειστών δεσμευτικών προσφορών λήγει ακριβώς στις 3 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 11ης Ιανουαρίου και τότε θα γίνει σαφές αν όλοι όσοι ενδιαφέρθηκαν και ζήτησαν τον αρχικό φάκελο θα καταθέσουν τελικά προσφορά.

Το βασικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται γύρω από την πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία MIXTA η οποία σύμφωνα με φήμες και σενάρια αποτελεί τη σύμπραξη των δύο βασικών μετόχων του Mega, Γιάννη Βαρδινογιάννη και Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σε κάθε περίπτωση το Mega αν δεν λάβει μέρος στον διαγωνισμό και συνεπώς δεν λάβει άδεια στο τέλος Φεβρουαρίου θα σταματήσει να εκπέμπει με εντολή του ΕΣΡ με βάση τη σχετική προθεσμία που έχει ήδη τεθεί.

Οι… επτά επί ΕΣΡ

Οι άλλοι που έχουν λάβει φάκελο ενημέρωσης και αναμένεται να καταθέσουν κλειστές προσφορές μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης είναι το Epsilon TV του Ιβάν Σαββίδη, ο Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, ο ANT1 του Θοδωρή Κυριακού, το Star του Γιάννη Βαρδινογιάννη και ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου.

Τον ενημερωτικό φάκελο έχει παραλάβει και ακόμη μια νεοεμφανιζόμενη εταιρεία. Πρόκειται για την Proteas Production Media. Φέρεται να έχει σχέση με κανάλι στην Κύπρο που λέγεται Plus TV, έχει ίδιο λογότυπο με το Epsilon TV και αναμεταδίδει πολλά προγράμματά του.

Κάτι που σημαίνει ότι αν η Proteas είναι του Φίλιππου Βρυώνη, τότε θα κατέβει στον διαγωνισμό ο πρώην ιδιοκτήτης του Epsilon TV, ο οποίος εκτός από τον τηλεοπτικό σταθμό Extra στην Αθήνα, έχει ακόμη και το ΑΒ Channel αλλά και το Extra Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία του διαγωνισμού

Την τελευταία ενημέρωση συντακτών μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων για συμμετοχή στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ροδόλφος Μορώνης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μορώνης, η λίστα των υποψηφίων που θα προσέλθουν έως τις 3 μετά το μεσημέρι στα γραφεία του ΕΣΡ, διεκδικώντας μία άδεια, θα δημοσιοποιηθεί νωρίς το απόγευμα.

Αρχικά, θα γίνει ένας τυπικός πρώτος έλεγχος των δικαιολογητικών που απαιτούνται εκτός φακέλου και εν συνεχεία θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών.

Ο κ. Μορώνης έκανε γνωστό πως έχουν συσταθεί επτά ομάδες υποδοχής, οι οποίες αποτελούνται από έναν νομικό, έναν οικονομολόγο και δύο μέλη του ΕΣΡ.

Κάθε ομάδα θα παραλάβει έναν ή και περισσότερους, εάν χρειαστεί, φακέλους, προκειμένου να προχωρήσει στον έλεγχο και την αποσφράγισή τους.

Η διαδικασία της αποσφράγισης θα ξεκινήσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως την ερχόμενη Τρίτη. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος κάθε φακέλου, διαδικασία που θα διαρκέσει από 1,5 έως και 3 μήνες.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ επεσήμανε πως καμία αίτηση δεν θα γίνει δεκτή μετά τις 3 αύριο το μεσημέρι (11 Ιανουαρίου 2018), ενώ τόνισε επανειλημμένα πως δεν θα επιτραπεί σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες να παρακολουθήσουν τόσο τη διαδικασία κατάθεσης φακέλων όσο και τη διαδικασία αποσφράγισης.

Κάτι τέτοιο, όπως εξήγησε, θα προκαλέσει αναστάτωση και θα διαταράξει τη διαδικασία.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκάλυψε ο κ. Μορώνης ήταν ότι η προθεσμία που ορίζει ο νόμος για τα κανάλια που εκπέμπουν χωρίς άδεια, λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι όποιο κανάλι δεν μετέχει στο διαγωνισμό, στα τέλη Φεβρουαρίου και μετά από σύσκεψη της ολομέλειας του ΕΣΡ θα πρέπει να διακόψει την εκπομπή σήματός του.

Σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της διαδικασίας αποσφράγισης, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ αποκάλυψε πως από την Παρασκευή, οπότε και αρχίζει, σε κάθε αποσφράγιση φακέλου θα είναι παρόντες όλοι οι εκπρόσωποι των αιτούντων.

Η αποσφράγιση θα γίνει με τη σειρά που έχουν κατατεθεί οι φάκελοι, κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΚΑΪ ήδη έχει κατοχυρώσει την πρώτη αποσφράγιση, καθώς έχει καταθέσει φάκελο από την Τρίτη.

Με τη λήξη της αποσφράγισης των φακέλων οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο 10 ημερών, προκειμένου να υποβάλλουν ενστάσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων