Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Eldorado Gold: Αναστολή εργασιών στις Σκουριές

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Σφοδρές αντιδράσεις στην Κυβέρνηση προκάλεσε η απόφαση της Διοίκησης της εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες στα μεταλλεία στις Σκουριές, που σημαίνει πως 600 εργάτες τίθενται σε διαθεσιμότητα. Η απόφαση βασίζεται στην αθέτηση υποχρεώσεων από την πλευρά του Δημοσίου σε ότι αφορά την έκδοση των αδειών και των εγκρίσεων των έργων. Ακόμη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έργα Περάματος και Σαπών Χαλκιδικής τέθηκαν σε καθεστώς συντήρησης.

Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε η αναστολή των εργασιών των μεταλλείων της εταιρείας στις Σκουριές της Χαλκιδικής, μεταλλεία στα οποία απασχολούνται 682 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 600 σε εργολάβους. Στο τέλος του τριμήνου προβλέπεται να παραμείνουν 40-50 για συντήρηση και ασφάλεια των εγκαταστάσεων, ενώ αν προχωρούσε η επένδυση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας θα προσλαμβάνονταν άλλοι 500.

Πάντως ο κ. Ράιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα εκτός όπως είπε αν η κυβέρνηση ζητήσει από την εταιρία να φύγει και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι το ζήτημα της επένδυσης έχει πολιτικοποιηθεί ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και όχι στην ακεραιότητα της επένδυσης ή σε τοπικές αντιδράσεις οι οποίες όπως είπε προέρχονται από μειοψηφία κατοίκων της περιοχής.

Σημείωσε ότι από το 2012 η εταιρία έχει αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Υποστήριξε επίσης ότι “το 2015 το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο”.

Και οι δυο πλευρές όπως είπε δεσμεύονται από το νόμο. “Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς και είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει”.

Σε ερώτηση για το αν οι κινήσεις της εταιρίας σχετίζονται με την πτώση των τιμών των μεταλλευμάτων ανέφερε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν επειδή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις. “Για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις χρειάζεται συνεργασία με το Δημόσιο. Δεν πρέπει η διαδικασία να είναι τόσο επώδυνη.”, ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε ερώτηση αν θα συνιστούσε σε ξένους επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα απάντησε ότι “θα ήταν δύσκολο να πω ότι η Ελλάδα είναι ένα καταπληκτικό μέρος για να επενδύσετε εκατομμύρια δολάρια αλλά η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να το αλλάξει αυτό”. Συνέδεσε πάντως την υπόθεση των μεταλλείων με την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων λέγοντας ότι οι επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τους οποίους προσκαλούν οι υπουργοί βλέπουν το παράδειγμα της Eldorado.

Η διοίκηση της εταιρίας θα έχει σειρά συναντήσεων σήμερα και αύριο στην Αθήνα: στις 4:30 θα γίνει συνάντηση με τον ΣΕΒ, στις 6μμ με το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τα σωματεία των εργαζομένων. Στις 9:30 αύριο το πρωί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φ. Γεννηματά, στις 10:30 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη, στις 12 μ. με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σ. Θεοδωράκης και στις 2:30 προγραμματίζεται κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Οι αντιδράσεις σε Κυβέρνηση, θεσμούς και παραγωγικούς φορείς

Γεροβασίλη

«Εμείς το δημόσιο συμφέρον κοιτάμε και όχι το ιδιωτικό. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εταιρεία, όπως και αν λέγεται αυτή και όσο μεγάλη και αν είναι, να εκβιάζει με γνώμονα το δικό της συμφέρον» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Είπε ακόμη ότι χθες, υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού της εταιρείας με τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο η ίδια η εταιρεία ανέβαλε και προτίμησε να δώσει τη συνέντευξη Τύπου πρώτα. Δεν απέκλεισε ο χειρισμός αυτός να είναι και ένα βήμα πίεσης προς την κυβέρνηση.

Η εταιρεία ασφαλώς κοιτάζει το συμφέρον της, αλλά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να κοιτάξει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της Ελλάδας, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως τη συγκεκριμένη εταιρεία να μην τη συμφέρει σήμερα να προχωρήσει την επένδυση που έχει προϋπολογίσει, διότι έπεσαν για παράδειγμα και οι τιμές του χρυσού.

«Είναι και αυτή η παράμετρος που πρέπει να δούμε και ενδεχομένως η εταιρεία να αποχωρεί διότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν και η κατάσταση της αγοράς έχει αλλάξει σε σχέση με την εποχή που σχεδίασε την επένδυση. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν πάρει τις αποφάσεις της η εταιρεία να κάνει το ραντεβού με τον υπουργό που χθες ανέβαλε εκείνη» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Εμάς μας ενδιαφέρει βεβαίως να σωθούν οι θέσεις εργασίας, όπως μας ενδιαφέρει να σωθούν, παραδείγματος χάρη, και οι 10.000 θέσεις εργασίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική».

Σκουρλέτης

Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

«Με πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της El Dorando είχαμε κλείσει ένα ραντεβού για χθες. Προτίμησε με δική του ευθύνη να το ακυρώσει να δώσει τη συνέντευξη Τύπου και να το κάνουμε αύριο. Θεωρώ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι προκλητική. Διότι αν θέλεις να συνεννοηθείς με κάποιον δεν δημιουργείς τετελεσμένα γεγονότα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Και θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους» δήλωσε στην ΕΡΤ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου νωρίτερα συμμετείχε σε διυπουργική σύσκεψη για τα μεγάλα έργα.

Τσιρώνης

«Δεν έχει τίποτα να φοβηθεί καμία εταιρία η οποία σέβεται το νόμο, τους περιβαλλοντικούς όρους και το δημόσιο συμφέρον», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Ο κ. Τσιρώνης από τα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων έκανε λόγο για δικαίωση του κόμματός του, καθώς, όπως είπε, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέδειξε ότι κακώς η Eldorado Gold πήρε τον χώρο χωρίς να πληρώσει τα 14,5 εκατομμύρια, που όφειλε να δώσει».

 «Νομίζω ότι αυτή είναι η βασική αιτία που η εταιρία αυτή τη στιγμή φεύγει και η μετοχή της κατέρρευσε. Όλες οι άλλες αιτιάσεις ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, δεν δίνονταν άδειες κ.λπ. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», ανέφερε.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η εταιρία θα μπορούσε να προσφύγει στη δικαιοσύνη εάν διαπίστωνε ότι εμείς αθέμιτα την αδικήσαμε. Αντίστροφα, ήμασταν ιδιαίτερα ανεκτικοί καθώς η εταιρία δεν εφάρμοσε, ως όφειλε, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, τη μέθοδο ακαριαίας τήξης, που ήταν συμβατική της υποχρέωση και την οποία ακόμα δεν έχει υλοποιήσει».

Μάλιστα, εξέφρασε τον φόβο εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η εταιρία δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει ποτέ τη συγκεκριμένη μέθοδο, καθώς «αποτελεί την οικονομική βάση της μεταλλουργίας στην Ελλάδα, καθώς το κυάνιο είναι απαγορευμένο σε όλη την ελληνική επικράτεια», όπως είπε.

«Εμείς φοβόμαστε ότι η εταιρία δεν είχε ποτέ πρόθεση να την χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο και επειδή έφτασε στο επέκεινα αναγκάζεται προφανώς και ανακρούει πρύμναν. Η εταιρία τελικά είναι αυτή που κρατά ομήρους τους εργαζόμενους. Και αυτό δυστυχώς αποδείχθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τέλος, έκανε λόγο για ηθελημένη παρέκκλιση εκ μέρους της εταιρίας των όρων και της ελληνικής νομοθεσίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εάν η εταιρία δούλευε με τους όρους που είχε η ίδια θέσει, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα».

ΣΥΡΙΖΑ 

«Από την αρχή του έργου είχαμε επισημάνει πως οι εργασίες για την εξόρυξη του χρυσού στις Σκουριές ρυπαίνουν το περιβάλλον, μολύνουν τους υδάτινους πόρους και στερούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από άλλες δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη συγκεκριμένη περιοχή. Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για την μη είσπραξη προστίμων που είχαν καταλογιστεί στην εταιρεία, τα οποία αφορούσαν σε σωρεία παραβάσεων που είχε διαπράξει αυτή, οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ξεκάθαρες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνεχίζει: «Οι απειλές που εκτοξεύει η εταιρεία El Dorando εναντίον της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι απαράδεκτες και δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο. Πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα μοντέλο σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, που σέβεται το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Πρόκειται για ίδια εταιρική απόφαση και δεν σχολιάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ. Ωστόσο, η ίδια εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

ΕΒΕΑ-ΣΒΒΕ

«Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική, τόσο για την εθνική μας οικονομία όσο και για την απασχόληση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία» δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος..

«Η κυβέρνηση ταυτόχρονα οφείλει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως συμμάχους που με την ανάπτυξή τους μπορούν να ενισχύσουν την καταρρακωμένη οικονομία της χώρας αλλά και την παραπαίουσα απασχόληση» πρόσθεσε.

Να επανεξετάσει το θέμα της επένδυσης τής “Ελληνικός Χρυσός ΑΕ” στη Χαλκιδική και να υποστηρίξει την υλοποίηση της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας, καλεί την κυβέρνηση η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ για 21 παραβάσεις της νομοθεσίας, επέβαλαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με αποφάσεις με τις οποίες έκαναν δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος. Τα πρόστιμα επιβάλλονται μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την αναστολή των επενδύσεων στο έργο των Σκουριών.

Εν κατακλείδι, η αναστολή εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές οδηγεί σε απώλεια εργασίας πάρα πολλούς εργαζομένους, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης την ίδια στιγμή που η ίδια προσπαθεί να πείσει τους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην χώρα και να μπορέσει επιτέλους να υπάρξει μία σταδιακή αναπτυξιακή πορεία στον τόπο. Οφείλει η Κυβέρνηση να έρθει σε συνεννόηση με την διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να μπορέσει να βρει μία κοινώς αποδεκτή λύση, διαψεύδοντας το κακό ιστορικό διαχείρισης που ήδη διαθέτει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων