Ελεύθεροι αφέθηκαν οι τέσσερις τελευταίοι τούρκοι αξιωματικοί που είχαν φτάσει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, έλαβαν οριστικά άσυλο.
Οι τούρκοι αξιωματικοί κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού και αποφυλακίστηκαν επειδή παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους πρώτους τέσσερις.
Οι στρατιωτικοί θα μεταφερθούν και θα διαμείνουν σε απόρρητη τοποθεσία που θα φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Τουρκικά «πυρά» κατά Τσίπρα και Ελλάδας
Μόνο ασχολίαστη δεν έμεινε από την Άγκυρα η είδηση της απελευθέρωσης των τεσσάρων τελευταίων τούρκων στρατιωτικών.
Πρώτος από όλους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, έσπευσε να κατηγορήσει τη χώρα μας πως στηρίζει «πραξικοπηματίες, τρομοκράτες και γκιουλενιστές» και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, εξαπολύοντας «πυρά» κατά του πρωθυπουργού.
«Νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους τούρκους στρατιωτικούς.
«Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει υποστεί πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία.
Η Ελλάδα προστατεύει τους γκιουλενιστές τρομοκράτες, οι οποίοι προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους έδωσε στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρούσε την υπόσχεσή του.. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση», ανέφερε ο Μπεκίρ Μπόζνταγ.
«Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ότι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε», κατέληξε
Τις δηλώσεις του τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου και αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης αναπαράγει το σύνολο των τουρκικών ΜΜΕ.
Το «πράσινο» φως για τη χορήγηση ασύλου για τον πρώτο τούρκο αξιωματικό είχε ανάψει πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, απέρριψε σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον έναν εκ των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, Σουλεϊμάν Οζκαγιανακτσίμ.
Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ ήταν «πιλοτική» αφού σύμφωνα με τον νόμο 3900/2010 εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη και κατά συνέπεια αφορά και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς.