Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ελλείψεις σε αίμα το καλοκαίρι: Δεν πάνε διακοπές οι ανάγκες των συνανθρώπων μας, λέει στην ΕΡΤ ο Μ. Κατσίβελας (video)

«Η συλλογή του αίματος που υπήρχε την περασμένη εβδομάδα σε όλη την Ελλάδα ήταν στις 7.500 μονάδες, ένας αριθμός που είναι μη ασφαλής» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Κατσίβελας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας καλώντας -αιμοδότες και μη- να συμβάλλουν στην προσφορά αίματος για όλους όσοι το έχουν ανάγκη.

«Οι ανάγκες της κοινωνίας μας, των συνανθρώπων μας δεν παίρνουν διακοπές και επικαλούμαι τα φιλάνθρωπα συναισθήματα των συμπολιτών μας και τους καλώ, ακόμα και τώρα που βρίσκονται διακοπές να δώσουν μια μονάδα αίμα» είπε ο κ. Κατσίβελας.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αποκάλυψε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ότι τα αποθέματα αίματος, αν και είναι μειωμένα, είναι σε καλύτερη κατάσταση από την περίοδο της πανδημίας.

Ωστόσο όπως είπε πολλοί αιμοδότες προσβάλλονται από κορονοϊό και βγαίνουν εκτός αιμοδοσίας. Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα οι εποχικές ελλείψεις εμφανίζονται το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

«Τα προβλήματα δημιουργούνται γιατί το αίμα δεν έχει απεριόριστο χρόνο συντήρησης. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να συντηρηθούν 42 ημέρες και τα αιμοπετάλια μόνο πέντε ημέρες» δήλωσε. Γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να υπάρχει σταθερή ροή στο σύστημα αιμοδοσίας.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων