Μία νέα μέθοδος χειρουργικής διόρθωσης της πρεσβυωπίας αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) από τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Λαμπίρη, η οποία πρόσφατα εγκρίθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Η σχετική μελέτη θα δημοσιευθεί στα επίσημα περιοδικά της Αμερικάνικης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής Καταρράκτη.
Ο καθ. Λαμπίρης εξηγεί: «Το EyeWorld, στο τεύχος Ιανουαρίου 2015, επέλεξε, ανάµεσα στο σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που έχουν διεθνώς προταθεί στο αντικείµενο της διαθλαστικής χειρουργικής, να δηµοσιεύσει τα επικαιροποιηµένα αποτελέσµατα των πρεσβυωπικών ασθενών που χειρουργήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και να τα προτείνει για ενηµέρωση και σχολιασµό στους εκπαιδευόµενους χειρουργούς – οφθαλµιάτρους των ΗΠΑ, σηµειώνοντας τη σηµαντική καινοτοµία της µεθόδου. Επιπλέον, η συνοδή µελέτη, που ελέγχει µια σειρά παραµέτρων που αφορούν την ασφάλεια της µεθόδου στους ασθενείς που έχουν ήδη χειρουργηθεί, εγκρίθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και έγινε δεκτή, τον Ιανουάριο του 2015, προς δηµοσίευση σε προσεχές τεύχος στο επίσηµο περιοδικό της Αµερικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαθλαστικής Χειρουργικής και Καταρράκτη, χαρακτηρίζοντάς τη ως ιδιαιτέρως σημαντική».
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο που πραγματοποιείται με την χρήση λέιζερ σε άτομα με ηλικία έως 50 ετών, ενώ σε ασθενείς με ηλικία άνω των 50, γίνεται αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού τού οφθαλμού και ένθεση εξειδικευμένων ενδοφακών. Να αναφέρουμε ότι στην χειρουργική επέμβαση έχουν υποβληθεί 110 άτομα με επιτυχία.
Η νέα αυτή μέθοδος υπόσχεται καλή και ποιοτική όραση, αφού τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% μπορούσαν να αντεπεξέλθουν κανονικά στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους χωρίς τη χρήση διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή: «η έγκαιρη διόρθωση της πρεσβυωπίας αποτελεί οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς οδηγεί: α) σε μείωση του άµεσου κόστους που χρειάζονται τα διορθωτικά γυαλιά, β) σε σηµαντική αναβάθµιση της παραγωγικότητας του ατόµου και γ) σε σηµαντική αναβάθµιση της ποιότητας ζωής του». Σχετικά με το οικονομικό όφελος της μεθόδου, τα επίσηµα αποτελέσµατα της οικονοµοτεχνικής μελέτης της αποκατάστασης της πρεσβυωπίας αναµένεται να δηµοσιευθούν τους επόµενους μήνες.