Το ελληνικό καλοκαίρι προσφέρεται για ανεμελιά και ξεγνοιασιά. Ίσως όμως όχι το συγκεκριμένο ελληνικό καλοκαίρι, καθώς άρχισαν να μαζεύονται πολλά μαύρα σύννεφα στον ελληνικό ορίζοντα. Και μπορεί κάποιοι να παρηγορούνται λέγοντας πως «μπόρα είναι θα περάσει», αλλά ο εφησυχασμός και τα συνεχή επινίκια πότε για το ένα και πότε για το άλλο, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση των προκλήσεων που ορθώνονται μπροστά μας.
Το σοκ από τη μη υποβολή καμίας προσφοράς για τη ΔΕΠΑ, ούτε φυσικά από τη ρωσική Gazprom, δεν ήρθε μόνο να αποκαθηλώσει το success story της κυβέρνησης για την οικονομία, αλλά και να δημιουργήσει μείζον πολιτικό ζήτημα για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Είναι νωρίς ακόμη για να αντιληφθούμε εάν πρόκειται για τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι ή υπάρχουν περιθώρια και γι΄ άλλες σταγόνες, αλλά το σοκ αποχής έρχεται να προστεθεί στην αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στην ομολογία του ΔΝΤ.
Επιπλέον, οι Financial Times εκτιμούν πως η Τρόικα οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή, μετά τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε. για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Ο χαμένος είναι η Ελλάδα, η οποία θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι να φύγει από την Ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς.
Ο Guardian από την πλευρά του τόνισε σε σχετικό δημοσίευμα πως είναι πια καιρός για την Τρόικα να πάρει μερικά μαθήματα από την ελληνική πανωλεθρία και το Eurogroup πρέπει να αναστρέψει την πολιτική λιτότητάς της και να δώσει χρηματοπιστωτικά κίνητρα.
Η γερμανική πλευρά δια του Spiegel απειλεί ότι η Γερμανία θα διακόψει τη βοήθεια στην Ελλάδα αν γίνει κούρεμα του χρέους, εντός του τρέχοντος έτους. Το Spiegel επισημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επομένων 12 μηνών. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει το γερμανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο εάν θα προχωρήσει σε κούρεμα του επίσημου ελληνικού χρέους, δηλαδή των ομολόγων που κρατάει ο ευρωπαϊκός κρατικός τομέας.
Μέσα στο κλίμα αυτό, η κυβέρνηση μοιάζει να ισορροπεί όχι απλά σε τεντωμένη σχοινί, αλλά σε τεντωμένη κλωστή. Ανά πάσα στιγμή μπορεί οι πολύ λεπτές ισορροπίες να «σπάσουν» και μετά να μην μαζεύεται τίποτα. Για αυτό και θα ήταν καλό να περικοπούν δραστικά οι επικοινωνιακοί πανηγυρισμοί με κάθε ευκαιρία και να κοιτάξει η κυβέρνηση να έχει στα συρτάρια της εναλλακτικά σενάρια στρατηγικής που δεν θα έχουν υπαγορευθεί «απ’ έξω», αλλά θα έχουν συνταχθεί με γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.