Προσβλέποντας σε έναν φιλόδοξο στόχο για μέση ανάπτυξη 2,9% φέτος οι προσεχείς μήνες και κυρίως η πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) θα είναι καθοριστικοί για την αναπτυξιακή δυναμική που θα πετύχει φέτος η ελληνική οικονομία, η οποία όμως και στο χειρότερο σενάριο εκτιμάται ευρέως πως θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης.
Ο δείκτης PMI υπέδειξε συρρίκνωση για τον μεταποιητικό κλάδο της ευρωζώνης, η οποία μπορεί να μετριάστηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο που ήταν μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο ο οποίος όμως παρέμεινε όμως σε φάση συρρίκνωσης. Αντίθετα ο ελληνικός δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 50 μονάδες, που στη συγκεκριμένη μέτρηση διαχωρίζει την συρρίκνωση της δραστηριότητας από την ύφεση.
Την ίδια στιγμή η ευρωζώνη απέφυγε να περιέλθει σε ύφεση, παρά τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας και τη στασιμότητα της γαλλικής το δ’ τρίμηνο του 2023, με το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Να σημειωθεί πως στο τρίτο τρίμηνο του 2023 το ελληνικό ΑΕΠ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 σημείωσε αύξηση άνω του 2% υπεραποδίδοντας σε σχέση με την ευρωζώνη.
Η προσοχή πλέον στρέφεται στα στοιχεία της 7ης Μαρτίου που θα δείξουν την πορεία του τέταρτου τριμήνου αλλά και τις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του έτους και κατά πόσο επιτυγχάνεται ο στόχος για μέση ανάπτυξη 2,4% το 2023.
Την ίδια στιγμή η αγορά τροφοδοτείται διαρκώς με θετικές εξελίξεις. Η πολύ επιτυχημένη έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου που συγκέντρωσε προσφορές άνω των 35 δισ. ευρώ με το Δημόσιο να δανείζεται 4 δισ. με επιτόκιο σχεδόν 3,4%, καλύπτοντας με μια μόλις κίνηση σχεδόν το 40% του φετινού ετήσιου δανειακού προγράμματος.
Η απογείωση του ΔΑΑ
Εκρηκτική ήταν και η ζήτηση για την διάθεση μετοχών του Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» από το ΤΑΙΠΕΔ με το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, να υπερκαλύπτει κατά 12 φορές την προσφορά, ανέβασε την τιμή διάθεσης των μετοχών στο άνω όριο διακύμανσης και τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στα 785 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας συνολικά την ελληνική κεφαλαιαγορά που κτίζει βάσεις για την μετάβαση σε πιο ώριμο επενδυτικό καθεστώς μετά την πολυετή κρίση. Παράλληλα τα ελληνικά ομόλογα έχουν καταφέρει να εδραιώσουν θέση μια ανάσα από τα ισπανικά με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 3,25% και του ισπανικού στο 3,16% ενώ τα αντίστοιχα spreads έναντι του γερμανικού Bund κινούνται στις 103 μονάδες για την Ελλάδα και στις 93 για την Ισπανία.
Οι εξελίξεις αλλά κυρίως το μεγάλο απόθεμα διαθέσιμων πόρων προς αξιοποίηση από το ΤΑΑ στηρίζουν το ελληνικό αναπτυξιακό στόρυ στις διεθνείς αγορές. Όπως επίσης και η υπεραπόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με το χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για να ξεκαθαρίσει το εύρος της θετικής απόκλισης για τον περσινό στόχο για το πλεόνασμα που δεν αποκλείεται να κρύψει εν τέλει και θετικές εκπλήξεις…Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα.
Η κατανάλωση και οι σχετικοί με αυτή δείκτες παρουσιάζουν κόπωση υπό το βάρος της ακρίβειας στην αγορά που είναι και το πρωταρχικό πρόβλημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Παράλληλα η υλοποίηση του ΤΑΑ φέτος είναι ένα ισχυρό στοίχημα αφού τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα στενά και οι προς απορρόφηση πόροι πολλοί σε μια περίοδο αναταραχής διεθνώς που μοιραία περιορίζει την διάθεση ανάληψης μεγάλου ρίσκου. Ωστόσο προς το παρόν το ισοζύγιο προδιαγράφεται θετικό, με μεγάλο ερώτημα βέβαια κατά πόσο η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος 2,9% θα αποδειχθεί φιλόδοξη…
ΠΗΓΗ: mononews.gr