Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

ΕΜΑ για Johnson & Johnson: Πιθανή σύνδεση του εμβολίου με «πολύ σπάνιες» θρομβώσεις

H εμφάνιση θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία θα πρέπει να αναγνωριστεί ως «πολύ σπάνια παρενέργεια» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Πάντως ο οργανισμός επιμένει πως το όφελος από το εμβόλιο είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο.

Ο ΕΜΑ συστήνει την προσθήκη σχετικών προειδοποιήσεων στις πληροφορίες για το προϊόν, ωστόσο εισηγείται να συνεχιστεί η χρήση του.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η επίσημη συνέντευξη για το θέμα στις 18 ώρα Ελλάδας από τα γραφεία του ΕΜΑ στο Άμστερνταμ.

Συνολικά οκτώ περιστατικά έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ μεταξύ των περίπου 7 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι περίπου μία στο εκατομμύριο.

HTML tutorial

Η J&J είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι παγώνει τη διάθεση του εμβολίου της στην ΕΕ μέχρι να ανακοινωθεί το πόρισμα των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, οι οποίες διέκοψαν «προληπτικά» τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ.

Τα ύποπτα συμπτώματα 

Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας είναι πολύ χαμηλός, αλλά τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα, ώστε να μπορούν να λάβουν άμεση ιατρική θεραπεία για να βοηθήσουν στην ανάρρωση και να αποφύγουν επιπλοκές.

Τα άτομα πρέπει να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα τις τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19 Janssen:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα ​​από το σημείο της ένεσης.
  • Μιλήστε στον επαγγελματία υγείας σας ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές εάν έχετε απορίες σχετικά με τον εμβολιασμό σας.

Πληροφορίες για επαγγελματίες υγείας

Η EMA εξέτασε οκτώ κρούσματα θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο COVID-19 της Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτοί οι πολύ σπάνιοι τύποι θρόμβωσης (με θρομβοκυτταροπενία) περιελάμβαναν φλεβική θρόμβωση κυρίως σε ασυνήθιστες τοποθεσίες όπως θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου και θρόμβωση σπληνικής φλέβας, καθώς και αρτηριακή θρόμβωση και μοιραία έκβαση σε μία περίπτωση. Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών και τα περισσότερα ήταν σε γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από το άτομο που εμβολιάστηκε.

Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca.

Όσον αφορά τον μηχανισμό, πιστεύεται ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση που οδηγεί σε διαταραχή που προκαλείται από ηπαρίνη-θρομβοπενία. Προς το παρόν, ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δεν έχει καθιερωθεί και προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.

Οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα σημεία και τα συμπτώματα του θρομβοεμβολισμού και της θρομβοκυτταροπενίας, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν άμεσα τα άτομα που πλήττονται σύμφωνα με τις διαθέσιμες οδηγίες.

Η θρόμβωση σε συνδυασμό με τη θρομβοπενία απαιτεί εξειδικευμένη κλινική αντιμετώπιση. Οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συμβουλεύονται την ισχύουσα καθοδήγηση ή / και να συμβουλεύονται ειδικούς (π.χ. αιματολόγους, ειδικούς στην πήξη) για τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτής της πάθησης.

Οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να λένε στους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο ότι πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν:

  • συμπτώματα θρόμβων αίματος όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος, οίδημα στα πόδια, επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι και θολή όραση
  • petechiae πέρα ​​από τον τόπο εμβολιασμού μετά από μερικές ημέρες.

Τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων για τα άτομα που το λαμβάνουν. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19 και στη μείωση των νοσηλείας και των θανάτων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων