Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα απλό κλικ αρκεί για να ξεκλειδώσει την επιθυμία για διάβασμα!

Από το KatiGiaTiFotini

Είναι βέβαιο, ότι έχετε διαβάσει αρκετά άρθρα, σχετικά με τα διάφορα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από εκείνη την πρώτη στιγμή που θα σας ακούσουν να τους διαβάζετε το πρώτο παραμύθι. Και ίσως να αναρωτιέστε από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν το διάβασμα, ποιος είναι ο τρόπος που θα μάθουν να επιλέγουν τα βιβλία, που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.

Ως γονέας, ο στόχος σας είναι να καθοδηγήσετε τα παιδιά σας στην επιλογή του σωστού βιβλίου. Μέχρι να μάθουν τα ίδια να επιλέγουν με τα σωστά κριτήρια. Και τα βιβλία εκείνα είναι αυτά που είναι γραμμένα με λέξεις, που μπορούν εύκολα να κατανοήσουν και την ίδια στιγμή θα τους διδάξουν μαθήματα ζωτικής σημασίας, που είναι και το σημαντικό.

Δεν είναι πάντα μια καλή ιδέα να επιλέγετε οι ίδιοι για εκείνα, διότι μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται ότι δεν τους δίνετε την ελεύθερη επιλογή και θα φαίνεται σαν να μην ακούτε τι θέλουν. Όταν τα αφήνετε να επιλέξουν τα βιβλία από μόνα τους, μαθαίνουν να γίνονται ανεξάρτητα και η αυτοπεποίθησή τους αυξάνεται επίσης.

Αναρωτιέστε τον τρόπο;

Απλά φανταστείτε τον εαυτό σας, όταν ψάχνετε την καλύτερη υπηρεσία στο διαδίκτυο. Θα κάνετε κλικ πρώτα κάπου, έπειτα κάπου αλλού, μέχρι να μάθετε τα περισσότερα για την κάθε μία και στο τέλος να διαλέξετε εκείνη που θα προσλάβετε για τις υπηρεσίες της.

Αυτός είναι και ο τρόπος που τα παιδιά σας θα πρέπει να επιλέγουν τα βιβλία που πρόκειται να διαβάσουν:

Μπορείτε αρχικά να επιλέξετε πιθανώς διάφορα βιβλία, που νομίζετε ότι είναι κατάλληλα για τα παιδιά σας και στη συνέχεια μπορείτε να τους αφήσετε να ρίξουν μια ματιά σε κάθε ένα, ώστε να μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές.

Αν δεν είναι σε θέση να επιλέξουν αμέσως ή αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την επιλογή ανάμεσα σε δύο, μπορείτε να τα ενθαρρύνετε να διαβάσουν την πρώτη σελίδα και να αποφασίσουν αν το βιβλίο θα είναι εύκολο να το διαβάσουν και αν θα ήταν διασκεδαστικό. Πολλά παιδιά βασίζουν την επιλογή τους στην ανάγνωση της πρώτης σελίδας.

Εάν από την άλλη το παιδί σας είναι ένας απρόθυμος αναγνώστης, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε με την εισαγωγή σε βιβλία με εικόνες σαν graphic novels. Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσουν να εκτιμούν τις ιστορίες περισσότερο και τις εικόνες λιγότερο.

Στην περίπτωση που τα παιδιά σας αποφάσισαν να αγοράσουν βιβλία που δεν μπορούν να διαβάσουν ακόμα, τότε μην πανικοβληθείτε. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να διαβάσετε μαζί στο σπίτι. Και αν υπάρχουν κάποιες λέξεις που δεν καταλαβαίνουν ακόμα, τότε μπορείτε να τους τις εξηγήσετε με όρους που θα καταλάβουν.

Επίσης τα παιδιά που απολαμβάνουν βιβλία από ένα συγκεκριμένο συγγραφέα μπορούν να αναζητήσουν τον ίδιο συγγραφέα και πάλι στο μέλλον. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να το κάνουν αυτό, γιατί αγαπώντας έναν συγγραφέα, θα αρχίσουν να ψάχνουν για περισσότερους.

Τέλος θυμηθείτε να τα ενθαρρύνετε να σας λένε αν πιστεύουν ότι το βιβλίο που έχουν διαλέξει είναι πάρα πολύ δύσκολο για εκείνα. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει η βιβλιοθήκη. Κρατήστε το εκεί μέχρι να είναι έτοιμα να το διαβάσουν και προτρέψτε τα να πάρουν ένα άλλο βιβλίο που θα είναι σε θέση να το διαβάσουν με ευκολία.

Όπως καταλαβαίνετε είναι κάποιες φορές που ένα απλό κλικ αρκεί για να ξεκλειδώσει την επιθυμία για διάβασμα!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων