Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Ενδείξεις για σταδιακή μείωση των περιστατικών άνοιας στους ηλικιωμένους

Το ποσοστό των ανθρώπων με άνοια εμφανίζει πτωτική τάση μετά το 2000 μεταξύ των ηλικιωμένων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί ελπίδες ότι πιθανώς πρόκειται για μια μονιμότερη και ευρύτερη τάση διεθνώς, που σηματοδοτεί επιτέλους μια σταθεροποίηση στην εξάπλωση της άνοιας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κένεθ Λάνγκα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 21.000 άτομα άνω των 65 ετών.
Το ποσοστό αυτών με άνοια υποχώρησε από 11,6% το 2000 σε 8,8% το 2012.

Είχαν προηγηθεί παρόμοιες μελέτες για την Ευρώπη, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό νευρολογίας «The Lancet Neurology», οι οποίες έδειχναν επίσης πτωτική τάση της άνοιας στη Βρετανία και στην Ισπανία, καθώς επίσης σταθεροποίηση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

HTML tutorial

«Τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η μείωση του κινδύνου για άνοια αποτελεί πραγματικό φαινόμενο και ότι η μελλοντική αναμενόμενη αύξηση της άνοιας μπορεί να είναι μην είναι τελικά τόσο μεγάλη όσο νομίζαμε αρχικά» δήλωσε ο δρ Λάνγκα.
Το γιατί μπορεί να «φρενάρεται» σταδιακά η άνοια -για την οποία δεν υπάρχουν φάρμακα ακόμη- παραμένει ασαφές.

Το ανώτερο μορφωτικό επίπεδο είναι ένας παράγων που λειτουργεί προστατευτικά για τον εγκέφαλο, όπως επίσης η σωματική άσκηση, η εξάσκηση του μυαλού, η διακοπή του καπνίσματος κ.α.
Αν και τα ποσοστά της άνοιας μπορεί να πέσουν, παρόλα αυτά σε απόλυτους αριθμούς οι ασθενείς με άνοια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός ολοένα περισσότερο γερνάει, δηλαδή διευρύνεται το ποσοστό των ηλικιωμένων στο σύνολο των ανθρώπων.

Η σταδιακή επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής παίζει σημαντικό ρόλο γι’ αυτό.
O αριθμός των ανθρώπων με άνοια αναμένεται να τριπλασιασθεί έως το 2050, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων