Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Ένταση στη Βαλτική – Ρώσικο αεροσκάφος παρενοχλεί τους Αμερικάνους

Οπλισμένο Ρωσικό jet πέταξε πάνω από αναγνωριστικό αμερικανικό αεροπλανοφόρο τη Δευτέρα στη Βαλτική θάλασσα, σύμφωνα με δυο Αμερικανούς αξιοματούχους. Το Ρωσικό αεροσκάφος τύπου SU-27 είχε πυραύλους αέρος αέρος κάτω από τα φτερά του και πλησίασε γρήγορα το αμερικανικό αεροσκάφος τύπου RC-135 σε απόσταση ενάμιση μέτρου. Μόλις βρέθηκαν τόσο κοντά το Ρωσικό jet έγινε προκλητικό στις κινήσεις του και πετούσε αλλοπρόσαλλα.

Το γεγονός σημειώνεται μία ημέρα μόλις μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Άμυνας που τόνισε ότι κάθε αμερικανικό αεροσκάφος θα αντιμετωπίζεται ως εχθρικό εφόσον πετάει δυτικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, ως αντίποινα για το αμερικανικό τζετ που κατέρριψε Συριακό αεροσκάφος που στόχευε συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Ρωσικός στρατός στηρίζει εδώ και δεκαετίες τον Σύριο πρόεδρο Bashar Assad με αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα. Τους τελευταίους δυο μήνες αυξάνονται τα περιστατικά μεταξύ Ρώσων και Αμερικάνων στη Βαλτική ιδίως μετά την στρατιωτική άσκηση που πραγματοποίησε ο Αμερικάνικος στρατός εκεί τις προηγούμενες εβδομάδες. Δεκάδες Αμερικάνικά πολεμικά πλοία αλλά και συμμαχικά συμμετέχουν σε ασκήσεις στη βαλτική παρά τις οξυμένες σχέσεις με τη Ρωσία. Οι “Baltops” (baltic ops) όπως τις αποκαλούν ολοκληρώθηκαν το σαββατοκύριακο που πέρασε.

Το Φεβρουάριο Ρωσικό τζετ πετούσε πάνω από αμερικανικό πλοίο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους στη Μαύρη θάλασσα, την ώρα που ο Αμερικάνος στρατός αποβίβαζε τανκς και 500 Αμερικανούς στρατιώτες στη Ρουμανία. Τον Απρίλιο το ίδιο Αμερικάνικο πολεμικό πλοίο εκτόξευσε πυραύλους που χτύπησαν μία αεροπορική βάση που είχε στη στήριξη της Ρωσίας.Ενώ το φθινόπωρο οι Ρώσοι μετακίνησαν βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους στο Kaliningrad, έχοντας μερικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε εμβέλεια για βολή. Ενώ συνολικά έχουν σημειωθεί 35 περιστατικά μεταξύ Ρώσων και Αμερικάνων στη βαλτική από τις 2 Ιουνίου!

ΠΗΓΗ:Foxnews.com

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων