Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα σε ένα απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού αρνήθηκαν την Τρίτη να εγκαταλείψουν τις δομές κράτησης όπου έχουν τοποθετηθεί εδώ και χρόνια, στην τελευταία τους διαμαρτυρία για τον τρόπο με τον οποίο τους μεταχειρίζεται η Αυστραλία στο πλαίσιο του προγράμματος παράκτιας κράτησης.
Η διαμαρτυρία αυτή ήταν μια απάντηση στις περικοπές σε ύδρευση και ηλεκτρική ενέργεια σε τμήματα της εγκατάστασης στο νησί Manus, στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου εξακολουθούν να κρατούνται 800 άνδρες από τότε που προσπάθησαν να φτάσουν στην Αυστραλία με πλοιάρια.
Οι αυστραλιανές αρχές λένε ότι επιθυμούν να μετακινήσουν τους πρόσφυγες σε μια νέα περιοχή. Οι διαδηλωτές από την πλευρά τους ισχυρίζονται αφενός ότι μετεγκαθίστανται με επιθετικά μέσα και αφετέρου ότι τους στερείται η στοιχειώδης διεθνής προστασία.
«Δεν είμαστε ασφαλείς έξω από τους φράχτες και η υπηρεσία μετανάστευσης προσπαθεί να κάνει τη ζωή αδύνατη για εμάς μέσα», δήλωσε ο Behrouz Boochani, Κούρδος δημοσιογράφος που εγκατέλειψε το Ιράν κρατούμενος στο νησί Manus από το 2013. «Διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλούμε την Αυστραλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προσφέροντάς μας προστασία ως πρόσφυγες», συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, τρεις πρόσφυγες φέρεται να δέχθηκαν επίθεση με ματσέτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ο Boochani δημοσίευσε εικόνες των τραυματισμών τους στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνική; δικτύωσης.
Το East Lorengau Refugee Transit Center, η νέα εγκατάσταση για την κράτηση προσφύγων στο νησί Manus, προορίζεται να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες που αναμένουν επανεγκατάσταση. Όσοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες θα οδηγούνται στις χώρες καταγωγής τους.
Ο Boochani δήλωσε επίσης ότι οι πρόσφυγες σχεδιάζουν νέα διαμαρτυρία την Τετάρτη, πάντα με ειρηνικά μέσα.
Ο διοικητής της αστυνομίας στον Manus, David Yapu, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Radio NZ της Νέας Ζηλανδίας ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν μικρές αντιπαραθέσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα κράτησης στην Αυστραλία, οι αιτούντες άσυλο που περισυλλέγησαν στη θάλασσα επρόκειτο να στεγαστούν σε κέντρα κράτησης στον Manus και στο Nauru, ένα ανεξάρτητο νησιωτικό έθνος στα ανατολικά. Το πρόγραμμα και οι συνθήκες στα κέντρα έχουν επικριθεί ευρέως από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη.
Τον Απρίλιο του 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούας-Νέας Γουινέας έκρινε ότι η κράτηση ατόμων που αιτούνται άσυλο στην Αυστραλία είναι παράνομη. Τέσσερις μήνες αργότερα, και οι δύο κυβερνήσεις δήλωσαν ότι το κέντρο κράτησης θα κλείσει, αλλά δεν είπαν πότε ή τι θα γίνει με τους ανθρώπους που κρατούνται εκεί.
Οι περισσότεροι από τους άνδρες στο νησί Manus έχουν επίσημα αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά η Αυστραλία αρνείται να επιτρέψει την επανεγκατάστασή τους.
Η κυβέρνηση Obama είχε συμφωνήσει να δεχτεί στις ΗΠΑ εκατοντάδες πρόσφυγες από τον Manus και το Nauru, αλλά φέτος ο Πρόεδρος Trump έθεσε εν αμφιβόλω αυτή την απόφαση.
Αργότερα επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει τη δέσμευση για την εφάπαξ συμφωνία επανεγκατάστασης μετά την «εξονυχιστική εξέταση» των προσφύγων, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα συμβεί αυτό.
Ως προς αυτή την κατεύθυνση ο Peter Dutton, υπουργός μετανάστευσης και προστασίας των συνόρων της Αυστραλίας, είχε δηλώσει αρχικά ότι οι πρόσφυγες θα επανεγκατασταθούν τον Ιούλιο. «Είμαστε απογοητευμένοι που δεν μπόρεσαν να μετεγκατασταθούν αυτό το μήνα, όπως ήλπιζα», δήλωσε ο Dutton τον περασμένο μήνα. «Συνεργαζόμαστε τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προωθήσουμε τους ανθρώπους όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Πηγές: Reuters, New York Times