Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Έντονες ελληνικές διαμαρτυρίες για το αδιέξοδο στο μεταναστευτικό

Με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση της εισροής μεταναστών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια μάλλον σκληρή ομιλία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Αθήνα πρόκειται να εμποδίσει μελλοντικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν τα κράτη μέλη δεν κάνουν προσπάθειες, προκειμένου να μοιραστούν το βάρος της κρίσης.

Να σημειωθεί ότι οι μετανάστες βρίσκονται πλέον παγιδευμένοι στην Ελλάδα, λόγω των αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα.

Με την ομιλία του αυτή ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφή τη θέση του στο κοινοβούλιο. «Κάποια έθνη δεν φαίνεται να κατανοούν ότι οι συμφωνίες, οι κοινές μας συμφωνίες, είτε υλοποιούνται είτε δεν υφίστανται», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που αρνούμαστε να κάνουμε είναι να δεχτούμε τη μετατροπή της χώρας μας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών και, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε να ενεργούμε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνόδους κορυφής σαν να μην υπάρχει τίποτα το μεμπτό».

Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον κορυφαίο αξιωματούχο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο οποίος αποδοκιμάζει το κλείσιμο των συνόρων.

Ο Filippo Grandi, στο πλαίσιο μιας διερευνητικής επίσκεψη στην Ελλάδα, ανέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Διαφωνούμε με τα μέτρα αυτά και καλούμε για άλλη μια φορά για περισσότερη συνεργασία».

«Το πρόβλημα είναι ότι αποζητούμε τη συνεργασία αυτή για πολύ καιρό τώρα και δεν έχουμε λάβει απάντηση. Γι αυτό πρέπει να βρούμε έναν πιο πειστικό τρόπο να το κάνουμε», υπογράμμισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, η Αυστρία φιλοξενεί συνάντηση με τα βαλκανικά κράτη που βρίσκονται στην κύρια μεταναστευτική διαδρομή στην Ευρώπη. Τη διαμαρτυρία της για αυτή τη συνάντηση, που ουσιαστικά την αποκλείει, εξέφρασε η Ελλάδα με την αποστολή σχετικού διαβήματος.

Παράλληλα, έντονη κριτική εκφράστηκε και εκ μέρους της ΕΕ που προειδοποίησε για το λεγόμενο «φαινόμενο ντόμινο» των συνοριακών ελέγχων. Κι αυτό, διότι τα μέτρα αυτά, από τα σύνορα της Αυστρίας με τη Σλοβενία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα σύνορα με την Ελλάδα, εντείνουν την κρίση και δεν αποτελούν λύση.

Η Βιέννη από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι χρειάζεται να συντονίσει τους εθνικούς συνοριακούς ελέγχους της, ελλείψει ευρωπαϊκών μέτρων.

Πηγή
Euronews

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων