Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022

ΕΟΦ: Η κυβερνοεπίθεση δεν επηρέασε χρονικά την έγκριση των εμβολίων

Μετά τον παγκόσμιο συναγερμό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε παραβίαση δεδομένων μετά την κυβερνοεπίθεση που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες μέρες, προσθέτοντας παράλληλα πως υπήρξε παράνομη πρόσβαση σε έναν περιορισμένο αριθμό εγγράφων τρίτων μερών.

Ο ΕΜΑ δεν είχε δώσει λεπτομέρειες την Τετάρτη, όταν γνωστοποίησε την κυβερνοεπίθεση, αλλά οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανέφεραν ότι έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19 «αποκτήθηκαν παρανόμως».

Ο Οργανισμός τόνισε ότι «εμπλεκόμενες εταιρείες» ενημερώθηκαν, χωρίς να τις κατονομάσει, και πως η παραβίαση δεν επηρέασε τις λειτουργίες του Οργανισμού ή τα χρονοδιαγράμματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση και την έγκριση των εμβολίων και των θεραπειών της Covid-19.

Σε κοινή τους δήλωση η Pfizer και η BioNTech επιβεβαιώνουν την επίθεση και αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες από τον EMA, αλλά -όπως είπαν- ο Οργανισμός τις διαβεβαίωσε «ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου».

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση Pfizer-BioNTech: «Ο ΕΜΑ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης και κάποιοι είχαν παράνομη πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19».

«Κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί και δεν γνωρίζουμε ότι προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη έχουν διαρρεύσει», πρόσθεσαν οι δύο εταιρείες.

Το Reuters έχει κατά καιρούς έχει αναφερθεί σε ισχυρισμούς ότι χάκερ που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Ρωσία προσπάθησαν σε ξεχωριστές περιπτώσεις να κλέψουν πληροφορίες σχετικά με τον ιό και πιθανές θεραπείες.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κατασκοπεία είχε στόχο πολλές φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Gilead, Johnson & Johnson, Novavax και Moderna. Ρυθμιστικές αρχές και διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχονται επίσης επανειλημμένως κυβερνοεπιθέσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων