Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να παίρνουν δακτυλικά αποτυπώματα αιτούντων άσυλο σε δομή φιλοξενίας υπό Αυστραλιανή διοίκηση, στο νησί του Ειρηνικού Ναουρού τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση της λεπτομερούς εξέτασης των υποψηφίων για επανεγκατάσταση στις ΗΠΑ, κάτι που ο Πρόεδρος Trump είχε χαρακτηρίσει ως «χαζή συμφωνία».
Υπενθυμίζεται ότι η Αυστραλία είχε συμφωνήσει με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, στα τέλη του περασμένου έτους να επανεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες έως και 1.250 αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα πολυσυζητημένα στρατόπεδα στην Παπούα Νέα Γουινέα και στο Ναουρού. Σε αντάλλαγμα, η Αυστραλία θα προχωρούσε σε επανεγκατάσταση προσφύγων από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.
Ο Trump λοιπόν είχε αποκαλέσει αυτή τη συμφωνία μια «χαζή διαπραγμάτευση» σε σχετικό Tweet, εντούτοις είχε δεσμευτεί να την τηρήσει.
Συνεντεύξεις με περίπου 10 φιλοξενούμενους στο Ναουρού επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατέφτασαν στη δομή το Σάββατο, και οι συναντήσεις με τους αιτούντες άσυλο επρόκειτο να αρχίσουν σήμερα Δευτέρα.
Δύο αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα υπό τον φόβο να τεθούν εν αμφιβόλω οι πιθανότητές τους να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας δεν είχαν θέσει κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις που είχαν ήδη διεξάγει. «Δεν ήταν μια κανονική συνέντευξη, το μόνο που συνέλεξαν ήταν τα δακτυλικά μου αποτυπώματα, το ύψος και το βάρος μου», είπε χαρακτηριστικά Ιρανός πρόσφυγας.
Παρόμοια συλλογή βιομετρικών δεδομένων πρόκειται να ξεκινήσει στο υπό Αυστραλιανή διοίκηση κέντρο κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα, στις αρχές Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε στους φιλοξενούμενους από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας μετανάστευσης την περασμένη εβδομάδα.
Η Αυστραλία διατηρεί μια αυστηρή πολιτική που δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε προσπαθεί να φτάσει στη χώρα δια θαλάσσης να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί, αντίθετα προτιμά να τους κρατά σε στρατόπεδα στο Ναουρού και την Παπούα Νέα Γουινέα σε συνθήκες που έχουν επικριθεί σκληρά από οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μερικοί αιτούντες άσυλο έχουν διαμείνει για χρόνια στα στρατόπεδα, με πολλές αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση και αυτοτραυματισμούς κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, να έχουν σημειωθεί κατά καιρούς.
Το γενικότερο πάντως αίσθημα αυτών που διαμένουν στις δομές κράτησης δεν χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία για την επανεγκατάστασή τους σε αμερικανικό έδαφος, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του Αυστραλού Υπουργού Μετανάστευσης, Peter Dutton, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά. Την ίδια στιγμή, ούτε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των ΜΜΕ για σχολιασμό.
Να αναφερθεί ότι οι συνεντεύξεις μεταξύ των αμερικανικών αρχών και των αιτούντων άσυλο στο Ναουρού τον περασμένο μήνα είχαν ακυρωθεί εν μέσω της αβεβαιότητας για το τι συνιστά «ακραία λεπτομερή εξέταση», ή αλλιώς αυτό που ο Trump υποσχέθηκε να εφαρμόσει για τους 1.250 πρόσφυγες που συμφώνησε να αποδεχθεί.
Λίγοι αιτούντες άσυλο δήλωσαν ότι οι τελευταίες εξελίξεις τους έδωσαν κάποια ελπίδα.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι με τη συσσώρευση των διεθνών πιέσεων, οι αξιωματούχοι στο κέντρο κράτησης στο νησί Μανούς εντείνουν με τη σειράς τους τις πιέσεις στους αιτούντες άσυλο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους εθελοντικά, προσφέροντας μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις και μεγάλα χρηματικά ποσά ως δέλεαρ.
Πηγή: Reuters