Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Frontex επεξέτεινε την Κοινή Επιχείρηση Triton στην κεντρική Μεσόγειο, μέχρι το τέλος του 2015, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει κυρίως την Ιταλία στα θαλάσσια σύνορά της και να βοηθά να σωθούν οι ζωές των μεταναστών στη θάλασσα.
«Όλα τα σκάφη και τα αεροσκάφη που συμμετέχουν στην επιχείρηση Triton συμβάλλουν ενεργά στον εντοπισμό και τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και αυτή η πρακτική θα συνεχίσει για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Fabrice Leggeri.
Από την έναρξη της Triton, την 1η Νοεμβρίου 2014, έχουν διασωθεί σχεδόν 22.300 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους περισσότεροι από 7.000 με την άμεση συμμετοχή των σκαφών και αεροσκαφών που συμμετέχουν στην επιχείρηση. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και διάσωσης λαμβάνει χώρα στα διεθνή ύδατα περίπου 40 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Η επιχείρηση Triton βασίζεται σε ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους που διατίθενται από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη της ΕΕ και κατ’ επέκταση της Frontex. Η ίδια η υπηρεσία έχει καταφέρει να διαθέσει, μεταξύ άλλων, δύο αεροσκάφη επιτήρησης, τρία περιπολικά σκάφη, καθώς και επτά ομάδες αστυνομικών υπαλλήλων για τον απολογισμό και τη συλλογή πληροφοριών καθώς και για τους σκοπούς του ελέγχου και της ταυτοποίησης.
Ο μηνιαίος προϋπολογισμός του έργου κυμαίνεται στα € 2.900.000. Προκειμένου να χρηματοδοτήσει την έναρξη και την πρώτη φάση της επιχείρησης, τα κονδύλια που δεσμεύτηκαν πρώτα προήλθαν από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και μέσα από τον προϋπολογισμό της Frontex.
Αξίζει να σημειωθεί πως είχε τονιστεί ευθύς εξαρχής το γεγονός ότι η επιχείρηση Triton έχει καθαρά υποστηρικτικό ρόλο για τις ιταλικές αρχές και δεν υποκαθιστά τις υποχρεώσεις της χώρας για την παρακολούθηση και την εποπτεία των εξωτερικών συνόρων του Σένγκεν, αλλά και τη διασφάλιση του πλήρους σεβασμού της ΕΕ και τις διεθνείς υποχρεώσεις, ιδίως όταν πρόκειται για την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα.
Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει σημαντικές προσπάθειες για τη συνεχή χρήση των εθνικών μέσων, πλήρως συντονισμένη με τη λειτουργία της Frontex, για να διαχειριστεί όσο το δυνατόν ομαλότερα την κατάσταση σε ό, τι αφορά τη διάσωση των μεταναστών στις θαλάσσιες περιοχές.
Πηγές
Frontex (http://frontex.europa.eu)
European Commission (Europa.eu)