Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Επενδυτές και καταθέτες σε απόγνωση

Δώδεκα φορές άλλαξε πρόσημο ο ΓΔ για να καταλήξει στο “κόκκινο” και στο χαμηλό 4μήνου. Νέα πτώση για ΕΤΕ, Alpha, Εurobank, ΔΕΗ. Κέρδη για ΟΠΑΠ.

Απώλειες 13,13% έχει σημειώσει ο τραπεζικός κλάδος μέσα σε πέντε μέρες στο Χρηματιστήριο, γεγονός που αποδίδεται τόσο στο «σύνδρομο Ντάιζελμπλουμ» που ταλανίζει τους καταθέτες, όσο και στην αβεβαιότητα γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 26 δισεκ. που θα πρέπει να βάλουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό κλίμα εμφανίζεται βελτιωμένο τον Μάρτιο, και μάλιστα σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του ΙΟΒΕ βρέθηκε σε υψηλό 3,5 ετών (88,1 μονάδες έναντι 86,9 μονάδων τον Φεβρουάριο), το Χρηματιστήριο καταρρέει. Χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 837,82 μονάδων με απώλειες 2,16%. Αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος του Δείκτη από τη συνεδρίαση της 6ης Δεκεμβρίου 2012.

Στην αγορά επικρατεί η άποψη ότι ότι είναι ρευστά, οι καταθέτες φοβούνται και περιμένουν να δουν τη θα γίνει με την τρόικα και την εκταμίευση των δόσεων. Για το λόγο αυτό, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα τραπεζικά χαρτιά και οι μεγαλοκαταθέτες «σπάνε» τις καταθέσεις τους σε λογαριασμούς των 100.000 ανά τράπεζα, ενώ προσθέτουν κι άλλους συνδικαιούχους…

Σε ότι αφορά την αισιοδοξία των δεικτών του ΙΟΒΕ, οι μετρήσεις δείχνουν ότι η βελτίωση του κλίματος προέρχεται κυρίως από το λιανεμπόριο και δευτερευόντως από την βιομηχανία. Στις κατασκευές πάντως επικρατεί πανικός καθώς το ΤΕΕ και οι μηχανικοί αποκαλύπτουν ότι ο κατακερματισμός των έργων του ΕΣΠΑ δεν έχει βοηθήσει και ότι τα περισσότερα έργα έχουν και πάλι παγώσει. Επισημαίνεται δε από πολλές πλευρές ότι συνεχίζεται η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προ τους ιδιώτες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων