Στην κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην καναδική αγορά αναμένεται να προχωρήσει η Μυτιληναίος το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενεργοποιώντας την μεγάλη συμφωνία που υπέγραψε το περσινό καλοκαίρι με την εξαγορά 1,4 GW ηλιακής ενέργειας στην Αλμπέρτα που αποτελεί και την πρώτη μεγάλη κίνηση εξαγοράς του ομίλου στο εξωτερικό.
Η αγορά του Καναδά είναι στρατηγικής σημασίας για την Μυτιληναίος καθώς είναι μια χώρα, στην οποία ωριμάζουν μεγάλα έργα πράσινης ενέργειας που η ελληνική εταιρεία σκοπεύει να κυνηγήσει και να διεκδικήσει.
Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούνιο όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση των θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) της Καναδικής εταιρείας Westbridge με συνολικό τίμημα 1,16 δις. ευρώ, που αποτελεί το πρώτο βήμα εισόδου στην αγορά με ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων. Το ενδιαφέρον όμως για μια πιο διευρυμένη παρουσία στην χώρα είναι μεγάλο, κάτι που ανοίγει το δρόμο και για νέες επενδύσεις.
Tην δυναμική του ομίλου στην μακρινή αγορά επιβεβαίωσε και το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου και Διευθύνοντας Συμβούλου κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, στο Τορόντο, ο οποίος παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε συνάντηση με τον Καναδό ομόλογό του Justin Trudeau και πραγματοποίησε σειρά επαφών, στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης της εταιρείας στην χώρα που πραγματοποιεί με την στήριξη και του Καναδού μεγαλομετόχου της Μυτιληναίος Πρεμ Γουάτσα.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών, τόσο στον τομέα των ΑΠΕ όσο και της βιομηχανίας, καθώς και ο κ. Μυτιληναίος έχει και το θεσμικό του ρόλο ως Πρόεδρος της Eurometaux, ενός οργανισμού που εκπροσωπεί βιομηχανίες μη σιδηρούχων μετάλλων στην Ευρώπη. Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος Πρεμ Γουάτσα οργάνωσε και το γεύμα που παρέθεσε η Καναδική πλευρά στον Έλληνα Πρωθυπουργό, με προσκεκλημένους 20 μεγάλα ονόματα του επενδυτικού και τραπεζικού χάρτη της χώρας στην οποία παρέστη και ο κ. Μυτιληναίος.
Στα έργα που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει η εταιρεία στην Αλμπέρτα περιλαμβάνονται: το Georgetown ισχύος 278 MW, το Sunnynook 332 MW, το Dolcy 246 MW, το Eastervale 274 MW και το Red Willow 280 MW. Πρόκειται για έργα που θα κατασκευαστούν τμηματικά μεταξύ 2026-2027 και το capex αναμένεται να κατανεμηθεί ισομερώς και στα 4 έτη.
Το Georgetown, είναι το πρώτο φωτοβολταϊκό, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η πώλησή του από τον περασμένο Δεκέμβριο και το πρώτο που αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται μετά το καλοκαίρι. Για τον ηλιακό σταθμό η Μυτιληναίος κατέβαλε 32,5 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 92% του τιμήματος, ενώ το 3% έχει καταβληθεί ως προκαταβολή. Το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί με την εμπορική λειτουργία του έργου.
Τα άλλα έργα της συμφωνίας παραμένουν στην ιδιοκτησία της Westbridge ώστε κάθε φορά που ολοκληρώνεται το στάδιο των ρυθμιστικών εγκρίσεων να προχωρεί το κλείσιμο της συναλλαγής και η έναρξη των εργασιών κατασκευής, η οποία προσδιορίζεται τα έτη 2024 -2025.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλα τα έργα έχει υποβληθεί αίτηση ή έχει εγκριθεί η εγκατάσταση και χρήση συστημάτων συσσωρευτών και αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 1.200 MWh για όλο το χαρτοφυλάκιο.
Της Μαριάννας Τζάννε από το newmoney.gr