Από αμέτρητες ακρίδες έχουν καλυφθεί περίπου 60.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Ροδόπη.
Η επιδρομή των ακριδών έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι σοδειές των αγροτών ενώ παράλληλα εισβάλλουν και στις κατοικίες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το φαινόμενο ξεκίνησε προ τριετίας. Πέρσι σχεδόν το 60% των καλλιεργειών του χωριού Ασκητές καταστράφηκε. Το πρόβλημα εκτονώθηκε, αλλά τα έντομα επανήλθαν φέτος, λέει ο Θανάσης Εμμανουηλίδης, πρόεδρος της κοινότητας. «Τρώνε την ρίζα του φυτού και το ρίχνουν στο έδαφος».
Αφ’ ενός η περιφέρεια αντέδρασε άμεσα και έστειλε στους αγρότες τα αναγκαία φυτοφάρμακα για να ψεκάσουν, αφ’ ετέρου όπως λέει ο Θανάσης Εμμανουηλίδης, υπάρχει κανονισμός της ΕΕ που δεν επιτρέπει τους ψεκασμούς σε ορεινές περιοχές. Οι αγρότες ψεκάζουν μόνο στα χωράφια τους. Ήδη πέρυσι η περιοχή είχε κηρυχτεί ακριδόπληκτη και αποφασίστηκαν αποζημιώσεις για τους καλλιεργητές.
Έπρεπε να γίνει ψεκασμός εγκαίρως, αλλά μόνο με εναέριο ψεκασμό μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εκτιμά ο Θανάσης Εμμανουηλίδης, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση εξάλειψης του προβλήματος.
Το σημαντικό είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των εστιών με τις προνύμφες, προτού αυτές εξελιχθούν σε έντομα και εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι που οφείλουν να πράξουν οι αγρότες για να γίνει επιτόπια επέμβαση με φάρμακα και όχι μια εκτεταμένη και άστοχη εναέρια επέμβαση που δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τους γεωπόνους οι ακρίδες εναποθέτουν τα αυγά τους σε ξηρές ακαλλιέργητες χέρσες εκτάσεις, βοσκοτόπια, και στις αρχές της άνοιξης αρχίζουν να εκκολάπτονται ανάλογα με την περιοχή, την θερμοκρασία και την σχετική υγρασία που επικρατεί. Στα πεδινά οι εκκολάψεις αρχίζουν τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, ενώ στα ορεινά μεταξύ Απριλίου – Μαΐου.