Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022

Επικράτηση Μέρκελ έναντι Σουλτς στο Ζάαρ

Η Μέρκελ επικράτησε του Σουλτς στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ενώ έπονται δύο ακόμη αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τον Μάιο.

Tο προβάδισμα Χριστιανοδημοκρατών (CDU) – Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι διψήφιο, ανερχόμενο σε 11,1 ποσοστιαίες μονάδες, με τη CDU της καγκελαρίου να επιτυγχάνει ποσοστό 40,7%, έναντι 29,6% του SPD. Tρίτο κατατάσσεται το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 12,9% και ακολουθούν: το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 6,2%, οι Πράσινοι με 4%, το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 3,3% και το κόμμα των Πειρατών με 0,7%. “Άλλο κόμμα” ψήφισαν το 2,6% των πολιτών.

Οι Πράσινοι αποτυγχάνουν να περάσουν το κατώφλι του 5% για να εισέλθουν στην τοπική Βουλή. Οι τοπικές εκλογές του Ζάαρ, παρουσιάζουν αυξημένη συμμετοχή κατά 10% συγκριτικά με πριν από πέντε χρόνια. Το 71% των 800.000 ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, έναντι 60,6% των εκλογέων το 2012. Οι νεαροί ψηφοφόροι προτίμησαν τα αριστερά κόμματα, οι γηραιότεροι προτίμησαν το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η υποψήφια της CDU και νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου Κραμπ-Καρενμπάουερ, χαίρει διακομματικής δημοφιλίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων