Το 2015, παραμονές Χριστουγέννων, στην ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης που είχε φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς είχε επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία, όπως και 26 ακόμα βουλευτές της ΝΔ.
Σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός, στο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφύλων ζευγαριών που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, κατά πληροφορίες, φέρεται αποφασισμένος να προσέλθει και να καταψηφίσει, εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή του στο θέμα.
Είναι μια κίνηση που ουσιαστικά έχει προαναγγείλει με μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεών του και παρά την προτροπή της αποχής που πρότεινε στους διαφωνούντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αντί να καταψηφίσουν), μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στην ΕΡΤ.
«Οι θέσεις του Προέδρου είναι διατυπωμένες», σημειώνει λακωνικά συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος θεωρεί το ζήτημα ύψιστης σημασίας και δεν συντάσσεται με την επίσημη κυβερνητική γραμμή, όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
Άλλωστε, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες μιας ακόμα διαφοροποίησής του από την πρόταση της κυβέρνησης, με την καταψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τους εργάτες γης πριν από τρεις εβδομάδες. «Ότι είχα χρέος να πω το είπα και όποιος ήθελε να καταλάβει κατάλαβε», είχε δηλώσει τότε, εξερχόμενος της αίθουσας της Ολομέλειας, επιλέγοντας να διατηρήσει μέχρι τέλους την δεδηλωμένη άποψή του για το θέμα.
Σε εκείνη την ψηφοφορία, η ΝΔ είχε επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της, με αποτέλεσμα κανείς απ’ όσους διαφωνούσαν να μην καταψηφίσει, κάτι όμως που μπορεί να συμβεί με το νομοθέτημα για τα ομόφυλα ζευγάρια, στο οποίο θα επιτραπεί η ψήφος κατά συνείδηση.
«Φροντιστήρια»
Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι αυτή τη στιγμή οι γαλάζιοι βουλευτές που σταθμίζουν τα δεδομένα και δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα την τελική τους στάση, την ίδια ώρα που Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς κορυφώνουν την εκστρατεία πειθούς τους για την σημασία της υπερψήφισης του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου.
Έτσι, την προσεχή Δευτέρα και την Τρίτη, προγραμματίζονται ενημερωτικά «φροντιστήρια» στους βουλευτές της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων, να απαντηθούν ερωτήματα και να διευκρινιστούν τυχόν απορίες για το ζήτημα. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, ενώ θα παραβρεθούν οι αντιπρόεδροι της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης και η γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα.
Το πολιτικό μασάζ αναμένεται να ενταθεί στους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης το επόμενο διάστημα, προκειμένου είτε να υπερψηφίσουν, είτε να απέχουν, διευκολύνοντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, για την έγκριση νομοσχεδίων χρειάζεται η πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 75, εκτός από ειδικές περιπτώσεις νομοσχεδίων που απαιτούν την απόλυτη (151) ή αυξημένη πλειοψηφία (180 ή 200 βουλευτές).
Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν, εκτός και αν γίνουν αλλαγές στο σχέδιο νόμου, εξέφρασαν με χθεσινές δημόσιες παρεμβάσεις τους οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης, Βασίλης Γιόγιακας, Κώστας Γκιουλέκας και Στράτος Σιμόπουλος, ενώ αντίθετα πείστηκε -κατά δήλωσή του- μετά τις διευκρινίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Η πίεση πάντως που ασκείται στους βουλευτές είναι μεγάλη. Χαρακτηριστική η διαρροή κυβερνητικού στελέχους, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη Κασσελάκη στο Star: «Ως προς την ψηφοφορία, τηρούμε μια παράδοση της ΝΔ μη επιβολής πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός».
Ή αλλιώς: Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.
Πηγή euro2day.gr