Η Βόρεια Κορέα έστειλε στη Νότια τον κατάλογο των Βορειοκορεατών αξιωματούχων που θα συμμετάσχουν στις πρώτες συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών από τον Δεκέμβριο του 2015.
Οι συνομιλίες προβλέπεται να διεξαχθούν την Τρίτη με κύριο θέμα τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται τον ερχόμενο μήνα στη Νότια Κορέα.
Η συνάντηση Βορρά-Νότου θα πραγματοποιηθεί στο Πανμουντζόμ, ένα συνοριακό χωριό, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο της Κορέας (1950-53).
Της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Ρι Σον-Γκουόν, επικεφαλής του βορειοκορεατικού τμήματος διακορεατικών υποθέσεων. Ο Ρι θα συνοδεύεται από τέσσερις αξιωματούχους, στους οποίους θα περιλαμβάνονται υπεύθυνοι για αθλητικά θέματα.
Ο διάλογος επαναλαμβάνεται έπειτα από δύο χρόνια επιδείνωσης του κλίματος στην κορεατική χερσόνησο, στη διάρκεια των οποίων η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τρεις νέες πυρηνικές δοκιμές και πολλαπλασίασε τις εκτοξεύσεις πυραύλων.
Σήμερα δηλώνει πως έχει επιτύχει τον στρατιωτικό σκοπό της: να μπορεί να απειλήσει με πυρηνικά πυρά το σύνολο του αμερικανικού ηπειρωτικού εδάφους.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν το επανέλαβε τη Δευτέρα στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του και προειδοποίησε πως έχει μόνιμα κοντά του το πυρηνικό «κουμπί».
Όμως εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και για να τείνει το χέρι στον Νότο, γεγονός σπάνιο, και να αναφερθεί στο ενδεχόμενο συμμετοχής Βορειοκορεατών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Σεούλ απάντησε προτείνοντας τη διεξαγωγή συνομιλιών υψηλού επιπέδου στις 9 Ιανουαρίου στο Πανμουντζόμ. Εξάλλου, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μεταθέσουν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσιά τους, τα οποία εξακολουθούν να προκαλούν την οργή της Πιονγιάνγκ, για μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την επικείμενη διεξαγωγή της συνάντησης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως μια συνάντηση μόνο ως καλή χειρονομία θα ήταν χάσιμο χρόνου.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια γιορτή για την ειρήνη. Θέλω να αναγνωρίσω αυτή την αλλαγή», είπε. Όμως, πρόσθεσε, πρέπει να «μεγιστοποιήσουμε τις πιέσεις» στο βορειοκορεατικό καθεστώς προκειμένου να πειστεί να αλλάξει πολιτική.