Γράφει η Κυριακή Μυτιλινιού
Λίγες ημέρες πριν το Eurogroup, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα 20 Φεβρουαρίου, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επισκέπτεται την Ελλάδα. Όπως δήλωσε και ο ίδιος, ο σκοπός της επίσκεψής του δεν ήταν να διαπραγματευτεί, αλλά να συζητήσει τις επιλογές που έχει η ελληνική κυβέρνηση.
Το προσεχές Eurogroup είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί ορόσημο για τις διαπραγματεύσεις και, επιπροσθέτως, αν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, υπάρχει σημαντική πιθανότητα υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Στις 15 Φεβρουαρίου ο Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και η εντύπωση που προκλήθηκε, μετά το πέρας της, άκρως αισιόδοξη.
Από την μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε σταθερός στην διαπραγματευτική του θέση και έδειξε προθυμία να συζητήσει για μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι για άλλα μέτρα λιτότητας. Βασιζόμενος στα στοιχεία της Eurostat, που προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 3% εώς το 2018 για την Ελλάδα, ενισχύει την αρχική του θέση. Τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν το βασικό διαπραγματευτικό του όπλο και έχουν προκύψει μετά από θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο Πιερ Μοσκοβισί, από την άλλη, εξέφρασε την θετική εικόνα που έχει σχηματίσει για την Ελλάδα, τόσο ο ίδιος, όσο και η Κομισιόν, καθώς αναγνωρίζουν την εντατική προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η αισιοδοξία του για την σύναψη συμφωνίας βασίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Αρχικά στους πραγματικούς αριθμούς που σκιαγραφούν, με απόλυτη σαφήνεια, την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατά δεύτερον στην συνεργατική διάθεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά. Όσον αφορά το ΔΝΤ, ο ίδιος τόνισε την χρησιμότητά του στην συμφωνία, καθώς αποτελεί εγγύηση και ασφάλεια για την Ελλάδα. Το όλο εγχείρημα για τον Πιερ Μοσκοβισί, δηλαδή να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των οικονομικών δυνατοτήτων, των αναγκών του προγράμματος και της ευημερίας, θα επιτύχει μόνο υπό κλίμα συνεργατικότητας και αμοιβαίων υποχωρήσεων.
Η επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων μπορεί να χαρακτηριστεί και ως τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση και αυτό προκύπτει και από την απάντηση του ίδιου στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια κίνηση που περιμένει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα. Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα».
Κάνοντας μια αποτίμηση της συνάντησής τους γίνεται ευκόλως κατανοητό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παρεκκλίνει από τον αρχικό του στόχο, δηλαδή να κλείσει την συμφωνία δίχως άλλα μέτρα λιτότητας. Προβλέπεται να μετατοπιστεί από την διαπραγματευτική του θέση για χάρη των πολιτικών ισορροπιών. Παρά την θετική εντύπωση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί, η επίσκεψή του λίγες ημέρες πριν το Eurogroup, η υπόδειξη στον Πρωθυπουργό για το πως πρέπει να κινηθεί και η ανάδειξη του ΔΝΤ ως βασικό παράγοντα της συμφωνίας, δεν προοικονομούν θετικά αποτελέσματα.