Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Επιστήμονες εντόπισαν 14 εν ζωή απογόνους του Λεονάρντο Nτα Βίντσι

Ιστορικοί ερευνητές που αναζητούν το οικογενειακό δέντρο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ανακάλυψαν 14 εν ζωή συγγενείς του μετά από μία δεκαετία έρευνας.

Ενώ ο ίδιος ο Λεονάρντο δεν είχε παιδιά, είχε 22 αδέλφια, χάρη στον μάλλον παραγωγικό πατέρα του, τον Piero.

Ελπίζοντας να μάθουν περισσότερα για τον καλλιτέχνη μέσω της οικογένειάς του, οι ερευνητές Alessandro Vezzosi, διευθυντής του Μουσείου Ideale Leonardo da Vinci και Agnese Sabato, πρόεδρος του Ιδρύματος Κληρονομιάς Leonardo da Vinci, ανέλυσαν γενεαλογικούς χάρτες με πάνω από 21 γενιές.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Evolution, ξεκινά με τον παππού του Leonardo, Michele da Vinci, που γεννήθηκε το 1331.

Μετά από παρακολούθηση του γενεαλογικού δέντρου σε διάστημα 690 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες απόγονοι ξεκινώντας από ενός έως 85 ετών, προέρχονται όλοι από έναν από τους άλλους γιους του Piero, τον Domenico. Μεταξύ αυτών βρίσκονται αγρότες, εργάτες γραφείου και ένας ταπετσιέρης.

Υπάρχει επίσης ένας καλλιτέχνης, ο 62χρονος Geovanni Vinci, ο οποίος λέει ότι το έργο του δεν έχει τίποτα κοινό με αυτό του διάσημου προγόνου του.

«Ίσως για κάποια δουλειά μου ο Λεονάρντο στριφογυρίζει στον τάφο του αλλά για τα υπόλοιπα έργα μου ελπίζω να είναι περήφανος», είπε ο Geovanni Vinci στο Evening Standard.

Παρόμοια έρευνα από το 2016 είχε ήδη εντοπίσει 35 ζωντανούς συγγενείς, συμπεριλαμβανομένου του σκηνοθέτη Franco Zeffirelli.

«Δεν ήταν άνθρωποι που θα μπορούσαν να μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το DNA του Leonardo και ιδίως για το χρωμόσωμα Υ, το οποίο μεταδίδεται σε άνδρες απογόνους και παραμένει σχεδόν αμετάβλητο για 25 γενιές», δήλωσε ο Vezzosi στo πρακτορείο ANSA, για την παλαιότερη έρευνα.

«Η σύγκριση του χρωμοσώματος Υ των σημερινών αρσενικών συγγενών με εκείνη των προγόνων τους σε αρχαίους και σύγχρονους χώρους ταφής θα επαληθεύσει την αδιάλειπτη οικογενειακή σειρά και θα πιστοποιήσει τον δείκτη χρωμοσώματος Υ του Λεονάρντο», εξήγησε η εφημερίδα.

Ο απώτερος στόχος της έρευνας είναι η αναδημιουργία της ακολουθίας του γονιδιώματος του καλλιτέχνη.

Η ανακάλυψη περισσότερων στοιχείων για το DNA του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ιστορικούς της τέχνης να κατανοήσουν καλύτερα τον άνθρωπο, κυρίως σε ότι αφορά στον καλλιτεχνικό του χαρακτήρα.

Οι Sabato και Vezzosi ελπίζουν επίσης να συμβάλουν στο υπάρχον έργο του Leonardo Da Vinci DNA Project, το οποίο στοχεύει να προσδιορίσει με βεβαιότητα εάν τα λείψανα του καλλιτέχνη είναι θαμμένα στο κάστρο Amboise της Γαλλίας.

Οι ερευνητές είχαν στο παρελθόν κάνει τεστ DNA σε ένα σκέλος μαλλιών, που πιστεύεται ότι προήλθε από το κεφάλι του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img