Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Έρευνα σε βάρος του «εκτελεστή του Μπιν Λάντεν»

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Ρομπ Ο’Νιλ, του ανθρώπου που δήλωσε ότι ήταν εκείνος που πυροβόλησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Ο’ Νιλ πρώην μέλος των Navy Seals, της ομάδας που συμμετείχε στην επιχείρηση κατά του Μπιν Λάντεν.

Ο λόγος είναι η κατηγορία ότι ο Ο’ Νιλ αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες για τις τακτικές των Navy Seals. Ο πλωτάρχης Ράιαν Πέρι, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η υπηρεσία ποινικών ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού (NCIS) εξετάζει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες ο O’ Νιλ πιθανόν να έχει αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες σε πρόσωπα που δεν έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες πληροφορίες (…) Συνεπώς, η NCIS άρχισε έρευνα για να εξακριβώσει αν οι κατηγορίες αυτές αληθεύουν».

Οι κατηγορίες δεν αφορούν τις δηλώσεις του Ο’Νιλ ότι είναι εκείνος που τράβηξε τη σκανδάλη για το τέλος του Μπιν Λάντεν. Στις αρχές Νοεμβρίου είχε δηλώσει στη Washington Post, ότι ήταν ο ίδιος που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν με μία σφαίρα στο κεφάλι, στις 2 Μαΐου του 2011, κατά της διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερο στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, σύμφωνα με το in.gr.

Ο ίδιος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες αυτές όταν ιστοσελίδα πρώην μελών των Navy Seals, οργάνωσε να τις διαρρεύσει προκειμένου να προλάβει το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο FOX News το οποίο λίγες μέρες μετά πρόβαλλε ντοκιμαντέρ, με συνέντευξη του O’Νιλ.

Οι κατηγορίες με τις οποίες έρχεται σήμερα αντιμέτωπος ο Ο’Νιλ αφορούν την αθέτηση του καθήκοντος εχεμύθειας για τις επιχειρήσεις των Navy Seals. Άλλωστε το Πεντάγωνο απαντά επισήμως ότι ήταν η φύση της επιχείρησης τέτοια που δεν μπορεί να εξακριβωθεί το ποιος ήταν αυτός που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν. Είναι πιθανόν το πρώην μέλος των Seals να βρεθεί αντιμέτωπο με σοβαρές κατηγορίες για αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από in.gr και Associated Press

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων