Αντίκτυπο στη ζωή των εφήβων έχει η ψηφιακή επανάσταση η οποία μετέτρεψε τις οθόνες σε αναπόσπαστο εργαλείο της καθημερινότητας, καθώς τους ωθεί να κάνουν περισσότερη καθιστική ζωή, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης.
Κατά τη διεθνή μελέτη επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 81% των μαθητών 11 έως 17 ετών παγκοσμίως κάνουν λιγότερο από μία ώρα άσκηση μέτριας έως μεγάλης έντασης την ημέρα.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των εφήβων που δεν ασκούνται επαρκώς είναι ακόμη μεγαλύτερο από τον μέσο παγκόσμιο όρο και το 2016 έφτασε το 84,5%, με τη χώρα μας να υποχωρεί στην 87η θέση, έναντι της 59ης που κατείχε το 2001 με ποσοστό 83,6%.
Στον αντίποδα, κατά τη μελέτη – η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Child and Adolescent Health» και περιλαμβάνει στοιχεία μόνο για μαθητές – το ποσοστό των ανεπαρκώς ασκούμενων εφήβων και των δύο φύλων σταδιακά μειώνεται διεθνώς.
Στην πλειονότητα των χωρών, τα κορίτσια ασκούνται λιγότερο από τα αγόρια. Στην Ελλάδα, το 2016 δεν ασκούνταν επαρκώς το 89,1% των κοριτσιών (θέση 104 στην παγκόσμια κατάταξη) και το 80% των αγοριών (θέση 76), ποσοστά ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με το 2001.
Οι χώρες με τους λιγότερο δραστήριους μαθητές είναι σύμφωνα με την έρευνα οι Φιλιππίνες και η Νότια Κορέα, ενώ στον αντίποδα, πιο δραστήριοι εμφανίζονται οι έφηβοι σε Μπαγκλαντές και Ινδία, κυρίως λόγω της ενασχόλησής τους με διάφορα αθλήματα όπως το κρίκετ.
Η σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνει, πέρα από την άσκηση σε σπορ και παιχνίδια, τις δουλειές του νοικοκυριού, το περπάτημα, το ποδήλατο κ.α. Όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, η ανεπαρκής καθημερινή σωματική δραστηριότητα υποσκάπτει την τωρινή και τη μελλοντική υγεία των νέων, ενώ η τακτική και επαρκής σωματική άσκηση ευνοεί την καρδιαγγειακή, πνευμονική και μυϊκή υγεία, καθώς επίσης τη νοητική κατάσταση και την ομαλή κοινωνικοποίηση.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, The Lancet Child and Adolescent Health