Μια ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ (Liverpool School of Tropical Medicine, LSTM) εργάζονται για τη δημιουργία ενός καθολικού αντίδοτου για όλα τα δηλητηριώδη φίδια της υποσαχάριας Αφρικής.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια νέα τεχνική, η οποία ονομάζεται «antivenomics», προκειμένου να αυξήσουν τη δραστικότητα του δηλητηρίου που αποσπούν από τα φίδια, η οποία παραδοσιακά έχει χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, λόγω της αδυναμίας του δηλητηρίου λαμβάνουν οι ειδικοί, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.
Η ανακάλυψη ενός καθολικού αντίδοτου θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Στην υποσαχάρια Αφρική κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από τσίμπημα φιδιού 32.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 96.000 αποκτούν μόνιμες αναπηρίες.
Ο επικεφαλής της μονάδας Alistair Reid Venom Unit στη σχολή LSTM, Dr Robert Harrison, δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν πάνω από 20 είδη θανατηφόρων φιδιών στην υποσαχάρια Αφρική και οι γιατροί συνήθως βασίζονται στην περιγραφή των θυμάτων για να καταλάβουν ποιο ζώο τους επιτέθηκε και έτσι να αποφασίσουν ποια αγωγή να εφαρμόσουν».
Πολλές φορές οι γιατροί αποφασίζουν να χορηγήσουν στους ασθενείς αντίδοτα ευρέως φάσματος, λόγω των περιορισμένων πληροφοριών που έχουν, για να καλύψουν όλα τα πιθανά είδη φιδιών, όμως αυτό αποτελεί μια ακριβή επιλογή, η οποία δεν είναι συχνά διαθέσιμη για τους φτωχούς αγρότες, οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων. Επιπλέον, η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών παρενεργειών.
Τα αντίδοτα παραμένουν περιορισμένα, λόγω της μεθόδου με την οποία αποσπώνται, κάτι που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα αλλάξουν.
Οι ερευνητές του LSTM συνεργάζονται με επιστήμονες από το Instituto Clodomiro Picado του Σαν Χοσέ στην Κόστα Ρίκα και το Institute de Biomdedicina de Valencia της Ισπανίας.